Röta inom polisen
I veckans fokus skriver vi om polisens PR-problem med anledning av den före detta polischefen Göran Lindbergs misstänkta våldtäkter och att en välrenommerad Säpo-livvakt också är inblandad i ett uppmärksammat våldtäktsmål. En aktuell händelse som sätter fingret på polisens valhänta mediahantering är Jesper Nilssons möte med tunnelbanepoliserna i Hornstull.
Efter ha sett civilpoliser, som extrajobbar som biljettkontrollanter, trycka upp ett par tonåringar mot väggen börjar han dokumentera det hela med sin mobiltelefon. Poliserna börjar då trakassera Jesper Nilsson och hotar både med häkte, drogtest och anmälan om ofredande om han inte raderar filerna i sin mobil. Under hela händelsen fortsätter mobilen att filma.
Tills slut raderar han film och foto men lyckas återskapa filerna som har spridit sig som en löpeld på nätet.
Istället för att krypa till korset anmäler polisen honom för brott: grovt förtal, samt ofredande och förgripelse mot tjänsteman.
Brottsrubriceringen har diskuterats med polismyndighetens jurist Maria Emanuelsson men hon säger sig inte något att göra med rubriceringen.
– Jag har haft ett allmänt samtal med poliserna. Det som står i anmälan får stå för dem, säger hon.
Åklagare har nu inlett en utredning om poliserna som misstänks för egenmäktigt förfarande och ofredande. De är också misstänkta för tjänstefel.
Hela affären har växt till en diskussion om systemfel inom polisen när det visat sig att det de här polisernas agerande på intet sätt är ovanliga inom kåren.