The loser takes it all

Text:

I skrivande stund är huvudtipset, trots en remarkabel upphämtning av regeringspartierna, att Stefan Löfven får uppdraget att bilda ny regering. Det blir i så fall med det svagaste väljarstöd som en socialdemokratisk statsminister någonsin haft. Katastrofresultatet på dryga 30 procent ledde till sparken för Mona Sahlin 2010 – fyra år senare kan Stefan Löfven bli statsminister med samma, eller sämre, siffror. Claes Lönegård skriver om slutet på en epok och vår nya krönikör Irene Wennemo skickar, i all välmening, tio råd till en regeringsbildare som förlorat valet men vunnit regeringsmakten. Ett av råden är att »ta vad som bjuds« när det gäller att få ihop en majoritet i riksdagen. Det skulle kunna innebära 20 ledamöter från feministiskt initiativ. Maggie Strömberg har tittat närmare på en brokig skara av lika engagerade som politiskt oerfarna personer.

Om Löfven får sitta kvar, trots dåligt valresultat, så är det ett undantag. Linn Svalö skriver om partiernas allt mindre tålamod. Numera är det inte bara moderaterna som gör processen kort med förlorare.

När SVT drar i gång sin valvaka så kommer ett mycket välbekant ansikte att dyka upp. Precis som alltid sitter statsvetaren Sören Holmberg och uttolkar väljarnas beteenden. Johan Anderberg berättar historien om hur Holmberg och hans vapendragare kunde få en så totalt dominerande roll inom statsvetenskapen att deras analyser till och med styr själva politiken.

Så fort valresultaten tickar in kommer våra samarbetspartner på Internationella Handelshögskolan i Jönköping att börja analysera hur svenskarna har röstat, från norr till söder, och vad det hänger ihop med. Håll utkik efter resultaten på fokus.se.

Oavsett hur valet går så kan vi alla glädjas åt en sak. Att vi bor i ett land där vi tillsammans väljer vilka som ska styra landet. Detta firas bäst genom att gå till röstlokalen.

Trevlig läsning!