Tryggare kan ingen vara
Är det inte dags att gå med i Nato nu? Efter kränkningarna av svenskt luftrum och ubåtsdramatik i Stockholms skärgård svarar för första gången någonsin en majoritet av svenskarna ja på den frågan. Nato nämns med samma självklarhet som under kalla krigets dagar. Inga närmare beskrivningar behövs. Är man med så kan man förlita sig på 28 länders samlade militära förmåga om något grannland börjar uppträda hotfullt – det land som inte är med står helt ensamt. Eller? Den försvarsorganisation som i helgen möts i Haag bär fortfarande samma namn, men i övrigt är det mesta annorlunda, skriver Claes Lönegård.
Rysslands annektering av Krim resulterade i ekonomiska sanktioner mot landet. Frågan är dock om inte det fallande oljepriset skadar landet mer. Rysslands ekonomi står och faller med oljepriset och det är inte en slump att priset nu rasar. Gunnar Lindstedt berättar om hur USA tillsammans med Saudiarabien återigen använder oljan som geopolitiskt vapen.
Filippa Reinfeldt har lämnat scenen och den nya regeringen har tydligt signalerat att nya bud väntar vården. Ut med de gamla marknadsekonomiska styrsystemen och in med … ja vad då? Anna Ritter konstaterar att det redan pågår en revolution på sjukhusen. Läkare, konsulter och ekonomer jublar över den nya fokuseringen på kvalitet i stället för volym. Är det verkligen så enkelt att få ordning på vården och varför har ingen i så fall kommit på det tidigare?
Ulrika Knutson är arg. På Signerat läser hon lusen av regeringen efter att ha studerat kulturens plats i budgeten. Det är inte folket som behöver bildas, skriver hon, det är regeringen.
Apropå kulturarv så har Emil Arvidson begett sig till Stora Skedvi där en målmedveten folkrörelse växt upp till försvar av det vedugnsbakade knäckebrödet.
Trevlig läsning!