Värna tråkigheten
Paul Krugman är nationalekonomen som förutsåg både asienkrisen och vår nuvarande finanskris, så det kan finnas anledning att lyssna lite extra på vad han har att säga. I sin senaste kolumn i New York Times och International Herald Tribune förklarar Krugman den grundläggande förutsättningen för ett fungerande banksystem – det måste vara tråkigt!
Under 1920-talet utvecklades finanssektorn i extrem takt. Vår egen Ivar Kreuger uppfann snillrika finansiella produkter och unga män med smak för det goda livet sökte sig till bankerna, för det var där det gick att tjäna de stora pengarna. Sedan kom kraschen, följd av nya regleringar och plötsligt var det lika oglamouröst att jobba på bank som det varit före det glada 20-talet. Återigen sökte sig de »coola« ekonomistudenterna till industrier och statlig förvaltning.
Det skulle dröja åtskilliga decennier innan en ny generation finansmatadorer, med hjälp av lösare tyglar från lagstiftarna, kunde återge finanssektorn sin forma glans. Resultatet ser vi, enligt Krugman, i dagens finanskris. När Krugman sen jämför den ekonomiska utvecklingen under perioder av hård finansiell reglering och perioder med lösare tyglar så blir hans slutsats glasklar – finansmarknaden måste bli tråkig igen.
Kanske ska man leta efter banken med den töntigaste logotypen, det minst flashiga kontoret , och »personliga bankmän« som ser ut som den där tråkiga killen eller tjejen i klassen som man aldrig la märke till.