Sju dagar: 16 – 22 december

Text: Johanna Kronlid & Leon Nudel

16/12 Åldersgräns på energidrycker

Regeringen tänker ge Livsmedelsverket i uppdrag att utreda åldersgränser på energidrycker. I dag finns rekommendationer om att kunden ska vara minst 15 år eftersom att energidryckerna innehåller koffein. Men det har inträffat flera gånger att ungdomar har behövt söka vård sedan de överkonsumerat energidrycker. De ska ha drabbats av hjärtklappning och illamående.

16/12 Kippavandring i Malmö

En kippavandring genomförs i Malmö i protest mot antisemitismen. Flera hundra människor gick från synagogan, via Triangeln och Gustav Adolfs torg för att avsluta vandringen på Stortorget. Där hölls tal, bland annat av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och Bassem Nasr från Palestinarörelsen samt Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

17 /12 Kjell Grede död

Regissören och manusförfattaren Kjell Grede avlider efter en längre tid av lungsjukdomen kol. Den sista tiden satt Kjell Grede i rullstol och hade svåra problem med synen, berättar han fru Anita Grede. Trots den allvarliga lungsjukdomen bodde Kjell Grede hemma.

17/12 Förslag om samtycke

Regeringen föreslår en samtyckeslag. Det innebär att man måste försäkra sig om att motparten är med på sex. Samtidigt höjs minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Det ska heller inte vara lika lätt för gärningsmannen att skylla på att hen inte förstod hur ungt barnet var. Dessutom ska anmälan om målsägandebiträde göras omedelbart när en förundersökning om sexualbrott inleds.

18/12 En ny mygga!

En ny mygga har hittat till Sverige, Culiseta glaphyroptera heter det lilla livet. Myggan har hittats i Bohuslän. I och med fyndet har Sverige nu 51 olika myggsorter.

18/12 Ny föräldraförsäkring

En utredning om föräldraförsäkringen har lämnat sitt förslag till regeringen. Fem månader ska reserveras för vardera föräldern, ersättningen på lägstanivån slopas och möjligheterna för olika familjekonstellationer förbättras.

19/12 Tredje våldtäkt

En kvinna i Malmö utsätts för en gruppvåldtäkt. Det är den tredje gruppvåldtäkten i Malmö på kort tid. Men polisen ser inga samband mellan de olika brotten. Vissa spår har säkrats i polisutredningen, som uppemot 25 personer arbetar med.

19/12 Fälls efter nazistdemonstration

11 personer fälls för våldsamt upplopp efter motdemonstrationen mot nazisterna i samband med bokmässan. Flera av de dömda fälls för våld mot tjänsteman samt försök till våld mot tjänsteman. Längst straff får en 19-åring, som döms till nio månaders fängelse för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbudet.

20/12 Dyra konsulter

Nio konsulter från företaget Boston Consulting Group (BCG) har anlitats av Karolinska i Solna mellan januari och juni i år. De uppges ha arbetat 13 timmar om dagen som standard, i strid med arbetstidslagen. I snitt har konsulterna plockat 700 000 kronor i månaden, enligt DN.

20/12 Frias för våldtäkt

Tre män som stått inför rätta för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja frias av Södertörns tingsrätt. Ytterligare två män som åtalats för medhjälp till grov våldtäkt frias. Rätten tvivlar inte på att kvinnan utsatts för en grov våldtäkt, men riktar skarp kritik mot hur utredningen har genomförts. Åklagaren har inte kunnat bevisa hur våldtäkten har gått till.

21/12 Imodium-död

Elva personer misstänkts ha dött på grund av överdoser av loperamid, som finns i receptfria läkemedel som Imodium och Dimor, rapporterar Sveriges Radios ”Ekot”. Ämnet är en så kallad opioid och är helt ofarligt i de doser som rekommenderas vid magproblem. Men stora mängder kan ge allvarliga hjärtproblem, enligt en varning från läkemedelsmyndigheten i USA.

22/12 Fridolin kritiserar Andersson

Fridolin stödjer inte finansminister Magdalena Anderssons utspel om att asylsökande bör söka sig till andra länder. Faran är att om alla säger så, så finns det snart ingen fristad kvar för den som verkligen behöver fly, säger han, enligt TT.

Utrikes 

16/12 Tunga poster för Österrikes populister

Högerpopulistiska FPÖ fick poster i den nye förbundskanslern Sebastian Kurz regering: utrikes-, inrikes- och försvarsministerposten. Medan de svors in i huvudstaden Wien protesterade 2 000 demonstranter på gatorna, vilket var betydligt färre än FPÖ:s intåg i regeringen för 17 år sedan.

17/12 Anrikt bibliotek öppnar i Sinai

Egypten har nyöppnat Katarinaklostrets bibliotek på Sinaihalvön. Det innehåller några av världens äldsta med några av världens äldsta och dyrbaraste manuskript. Endast Vatikanstatens bibliotek anses ha en mer exklusiv samling.

18/12 Ny ledare i Sydafrika

Cyril Ramaphosa har valts till ny ledare för Sydafrikanska ANC. Det gör honom troligen till snart till ny president i Afrikas största ekonomi. Ramaphosa var med och deltog i förhandlingarna Sydafrika skulle formas efter apartheids fall.

19/12 65 journalister döda 2017

I år har 65 journalister dödats. Det visar Reportrar utan gränsers (RUG) årliga sammanställning. En av förklaringarna till att antalet är lägre än på längre är att de flesta journalister lämnat högriskländer som Libyen, Syrien och Jemen.

20/12 EU hotar Polen

För första gången sedan EU:s Lissabonfördrag använder EU-kommissionen sin storslägga, även kallad för EU:s atombomb, mot ett medlemsland. Polen riskerar att formellt förlora sin rösträtt efter att unionen aktiverat den första delen i artikel sju. Bakgrunden till konflikten är Polens politiserande av sitt juridiska system. Polen själva hävdar att beslutet är en hämnd för landets restriktiva flyktingpolitik.

20/12 Trump sänker skatten

Republikanernas förslag om skatteomläggning går igenom den amerikanska senasten som röstat ja. Det är Trumps första framgång när det kommer till lagstiftning, säger den svensk-amerikanska statsvetaren Elizabeth Walentin, till TT.  

21/12  Attack i Melbourne

En bil körde in i fotgängare i centrala Melbourne och skadade 19 människor. Föraren är gripen och polisen beskriver det som en avsiktlig attack.

22/12 Val i Katalonien 

Separatisterna i Katalonien vann en majoritet i valet och får sammanlagt 70 av 135 mandat i det katalanska parlamentet. Resultatet beskrivs som en käftsmäll för centralmakten i Madrid.

- Kataloniens folk följer inte artikel 155. Därför, när departementen öppnar i morgon, måste artikel 155 avbrytas och fångarna släppas. Fångarna måste återvända och fortsätta med det viktiga: Att utforma politiken. Du måste bedriva politik, herr Rajoy, sa den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Johanna Kronlid & Leon Nudel