Sju dagar 2-8 maj 2018
Stefan Löfven lovar höjda pensioner, utredning tillsätts om kroniskt trötthetssyndrom, Iran vill inte omförhandla kärnenergiavtalet och Vladimir Putin svärs in för en ny period.
2/5 PENSIONSHÖJNING
Statsminister Stefan Löfven lovar att försöka höja pensionerna med upp till 600 kronor för 1,2 miljoner pensionärer. »De som arbetat ett helt yrkesliv ska ha det bättre«, säger Löfven.
3/5 HÄKTNING
De tre män som gripits misstänkta för förberedelse till terroristbrott häktas av Solna tingsrätt. Alla tre nekar till brott. Enligt åklagaren började planeringen av terroristbrottet redan i januari i fjol. Enligt uppgift har minst en av dem varit i kontakt med Rakhmat Akilov.
4/5 ASYLPOLITIK
Socialdemokraternas lägger nytt förslag om att ha kvar dagens restriktiva asylpolitik tills EU enats om en gemensam politik. Det innebär fortsatt begränsad familjeåterförening och tillfälliga uppehållstillstånd.
4/5 STORBRAND
Räddningstjänsten bekämpar en omfattande brand i en större byggnad i centrala Eslöv. Halva byggnaden totalförstörs. Ingen har skadats i branden, vars orsak är oklar.
5/5 VÅRTAL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill göra det straffbart att gömma papperslösa och införa en plikt att ange den som gör det, säger han i sitt vårtal. MP-språkröret Gustav Fridolin är starkt kritisk till förslaget, som han menar strider mot demokratins grundläggande principer.
5/5 SEXÖVERGREPP
Gunilla Carlsson, som nyligen tillträdde som biträdande chef för FN-organet Unaids, välkomnar att utredningen om ett misstänkt sexövergrepp mot en svensk medarbetare 2016 återöppnas. Den misstänkte Unaids-chefen är numera pensionär.
6/5 PARTILEDARDEBATT
Den framtida migrationspolitiken är en central fråga under SVT:s partiledardebatt. Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Ulf Kristersson siktar på en bred överenskommelse efter valet, meddelas efter debatten.
6/5 TRÖTTHETSSYNDROM
Upp till 40 000 svenskar kan lida av kroniskt trötthetssyndrom, men kunskapen om sjukdomen är låg, anser socialminister Annika Strandhäll (S). Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att se över kunskapsläget för att kunna ge vården bättre stöd.
7/5 BLOCKGRÄNSER
Liberalernas partiledare Jan Björklund kan inte tänka sig att sitta i en regering där ett av allianspartierna gjort upp över blockgränsen utan de övrigas stöd, meddelar han.
8/5 MILITÄRSAMARBETE
En överenskommelse om ett närmare och djupare militärt samarbete mellan Sverige, Finland och USA undertecknas efter en längre tids förberedelser. Avtalet signeras av bland andra försvarsminister Peter Hultqvist (S) under ett besök i Washington DC.
2/5 KONGOPROBLEM
Myndigheter i Kongo-Kinshasa försvårar utredningen av morden i fjol på bland andra svenska Zaida Catalán, enligt FN-experter som granskar morden. FN-utredare har förhindrats att ställa frågor till nyckelvittnen och misstänkta, enligt en rapport till FN:s säkerhetsråd.
3/5 POST-ETA
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy försäkrar att det inte kommer att ges strafflindring för brott som begåtts av separatiströrelsen ETA, trots att den nu meddelat att den helt och hållet upplöst sin organisation.
3/5 IRANAVTAL
Det blir inte någon omförhandling av kärnenergiavtalet, säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif, som menar att det är USA som bryter mot det överenskomna.
3/5 EN SKO I IRAK
För snart tio år sedan, under en presskonferens, kastade han sin sko på den dåvarande amerikanske presidenten George W Bush. Nu satsar journalisten Muntazer al-Zaidi på en egen politisk karriär och vill bli premiärminister i Irak.
4/5 MACRONSTÖD
Efter ett år som president splittrar Emmanuel Macron fortfarande fransmännen: somliga strejkar och protesterar, andra jublar. Väljarundersökningar visar samtidigt att vid ett val i dag skulle hans seger antagligen bli lika överlägsen som i fjol.
5/5 PUTINPROTESTER
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj grips vid en demonstration i centrala Moskva mot president Vladimir Putin. Och i ett tjugotal andra städer grips över 1 600 demonstranter, enligt den oberoende organisationen OVD-info.
6/5 TEKNOKRATER
Två månader efter parlamentsval står Italien fortfarande utan regering. President Sergio Mattarella, som formellt ger uppdraget att bilda regering, föreslår att en teknokratregering ska leda landet fram till december.
6/5 MADSEN
Nästa rättegång mot livstidsdömde Peter Madsen kommer bara att handla om straffets längd. Därmed kommer man inte att ompröva tingsrättens slutsats att han är skyldig till mordet på den svenska journalisten Kim Wall.
7/5 DUBAIPRINSESSAN
Efter en känslosam Youtubevideo och ett misslyckat flyktförsök tvingades prinsessan Latifa Al Maktum tillbaka till hemlandet och Dubai. »Antingen är jag död eller i en väldigt, väldigt svår situation«, sa hon i videoklippet från 11 mars. Sedan dess har ingen hört från henne.
7/5 INSVUREN
Den ryske presidenten Vladimir Putin svärs in för en fjärde mandatperiod. Även Dmitrij Medvedev får fortsätta som premiärminister. Putin har styrt Ryssland i över 18 år och är nu vald fram till 2024.
8/5 FRITAGNING
Armén i Nigeria hävdar att över 1 000 människor, främst barn och kvinnor, som hållits som gisslan av terrorrörelsen Boko Haram har fritagits i en militärinsats.