Sju dagar 23–29 maj 2019
Sverige
29/5 Svenskar skänker mer till välgörenhet
8,8 miljarder kronor. Så mycket skänkte företag, organisationer och privatpersoner till ideella organisationer under 2018, visar statistik från Giva Sverige. Det totala beloppet var ungefär detsamma 2017, men förra året ökade gåvorna från privatpersoner med tre procent, vilket motsvarar cirka 107 miljoner kronor.
28/5 Många dödsskjutningar
Antalet dödsskjutningar i Stockholmsregionen har varit ovanligt många hittills i år, hela nio stycken. Under hela förra året dödades elva personer i skottlossningar i regionen. Samtidigt är utvecklingen hittills den motsatta på andra håll i landet, visar en kartläggning av Ekot. Varken i Göteborg eller i Malmö har någon skjutits till döds i år.
27/5 EU-valet med spricka
EU-valresultatet kan tolkas som att högervindar blåser i Sverige. Andelen väljare som placerar sig till höger ökar. Enligt SVT:s vallokalsundersökning (Valu), placerar sig 42 procent av de tillfrågade till höger på den politiska skalan. 2014 var det 36 procent. Andelen som placerar sig till vänster avtar i liknande grad.
27/5 Vattenbristens orsak
Grundvattnet sinar, och det varnas för låga nivåer i sommar igen. Vattenbristen beror på dålig kapacitet i vattenverken visar den senaste rapporten från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten, menar att investeringar på runt 25 miljarder kronor per år krävs för att motsvara behoven, men i nuläget läggs bara hälften.
26/5 SD framåt i valet
Sverigedemokraterna ökar mest i Europavalet: 15,4 procent innebär en ökning med 5,7 procentenheter jämfört med förra valet 2014. Liberalerna klarar sig med nöd och näppe kvar med 4,1 procent, en minskning med 5,8 procentenheter. Socialdemokraterna blir största parti och Feministiskt initiativ åker ur parlamentet.
26/5 Skellefteå bötfälls
Förvaltningsrätten dömer Skellefteå att betala böter på 36 800 kronor efter att kommunen låtit ett ärende dröja i över ett år. En flicka i kommunen som var i behov av en kontaktfamilj fick vänta i 13 månader. Enligt socialtjänsten ska den typen av beslut verkställas omedelbart, skriver Norran.
25/5 IS-misstankar
En svensk kvinna som är misstänkt för kopplingar till terrorrörelsen IS ställs inför rätta i Bagdad. I höstas dömdes kvinnan för att ha tagit sig in i Irak olagligt och har sedan dess suttit fängslad. Sveriges ambassad i Bagdad kommer att ha personal som närvarar i rätten, meddelar SVT Nyheter.
24/5 Omhändertagen dör
En man i 55-årsåldern blir under onsdagskvällen omhändertagen av polis för berusning och avlider senare på Ystads lasarett. Mannen satt i arrest när hans tillstånd förändrades från vaken till medvetslös. Dödsfallet utreds som tjänstefel av särskilda åklagarkammaren.
23/5 Mest flickor strejkar
Den 15 mars i år anordnades den hittills största klimatstrejken. Över hälften av de som strejkade i Stockholm går i grundskolan eller gymnasiet, och två tredjedelar av dem är flickor, skriver forskare på DN debatt. En ny studie visar på att ungdomarna har en genuin oro för klimatet. De strejkar inte för att slippa skolan eller på grund av aktivismlust.
Internationellt
29/5 Bråttom för Netanyahu
Israels premiärminister var kvick att utropa sig till valsegrare i april. Men flera veckor senare har Benjamin Netanyahu ännu inte lyckats föra samman någon regeringskoalition – och vid klockan 23 i kväll, onsdag, svensk tid går tidsfristen ut. Om premiärministern inte får med sig Avigdor Lierberman, ledare för det ultranationalistiska partiet Yisrael Beitenu, innan dess väntar ett möjligt nyval.
28/5 Mord i fängelser
Minst 40 fångar hittas döda i fyra olika fängelser i delstaten Amazonas, Brasilien. Fångarna ska alla ha strypts och är de senaste offren för strider mellan och inom rivaliserande gäng i fängelserna. Under söndagen dödades 15 fångar i ett bråk på anstalten Anísio Jobim. Delstaten har sökt hjälp hos landets regering för att stärka säkerheten i fängelserna.
27/5 Kokaindöd på flyg
En japansk man får ett plötsligt anfall och dör under en flygresa mellan Colombia och Japan. Flygplanet nödlandar i Mexiko. När vårdpersonal kliver ombord kunde mannen förklaras död. En obduktion visar att mannen hade 246 förpackningar med kokain i sin mage.
27/5 Kurz nedröstad
Österrikiska nationalrådet röstar för misstroende mot förbundskansler Sebastian Kurz och hans regering, som därmed tvingas avgå. Förbundspresidenten antas nu utse en övergångskansler i väntan på valet i september.
26/5 Bragdartat finskt guld
Finland besegrar favorittippade Kanada med 3–1 i VM-finalen i ishockey, efter att tidigare i veckan ha slagit ut såväl Sverige som Ryssland. Den finska viktorian betraktas som den största ishockeybragden sedan USA vann OS-guld mot Sovjet i Lake Placid 1980.
26/5 Konservativa störst
Kristdemokratiskt konservativa EPP blir största partigrupp i EU-parlamentet efter söndagens val, enligt de första mandatsammanställningarna. Den konservativa EPP-gruppen får 180 mandat, mot 152 för socialdemokratiska S&D och 105 för liberala Alde. Bakom de tre stora hamnar De gröna/EFA på 67 mandat, EU-skeptiskt konservativa ECR på 61, högerpopulistiska ENF på 57, EU-kritiskt konservativa EFDD på 54 och vänstergruppen GUE/NGL på 38.
23/5 Modi vinner
Indiens premiärminister Narendra Modi utropar sig till segrare i det indiska valet. »Indien segrar än en gång!« twittrar Modi, och får under dagen hälsningar från allierade som Israel och Sri Lanka. Runt 600 miljoner personer ska ha röstat under en sex veckor lång period, enligt Reuters. Modis parti för en affärsvänlig politik med en hårdför linje i fråga om nationell säkerhet och en allmän princip om »hinduer först«.
26/5 Nyval i Grekland
Greklands premiärminister Alexis Tsipras kommer att utlysa nyval till parlamentet efter förlusten i EU-valet. (Tsipras sa i ett tv-framträdande att »efter andra omgången av lokalvalen kommer jag att be presidenten att utlysa nyval omedelbart.«) Premiärministerns vänsterallians Syriza fick 23,9 procent av rösterna mot 33,3 för konservativa Ny demokrati, enligt preliminära siffror.
25/5 Omräkning i Malawi
Högsta domstolen i Malawi har beordrat valmyndigheten att inte presentera det slutgiltiga resultatet av presidentvalet förrän omkring en tredjedel av rösterna räknats om. Omräkningen sker efter att 147 klagomål om fusk inkommit från oppositionen.
24/5 Theresa May avgår
Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som ledare för Konservativa partiet 7 juni. Theresa May säger att hon kommer fortsätta att vara premiärminister till dess att en efterträdare tar vid. Labourledaren Jeremy Corbyn säger att ett nytt val måste hållas eftersom han anser att »Mays splittrade parti inte är i stånd att leda landet«.
24/5 Hbtq-våld brottsligt
Brasiliens högsta domstol har beslutat att homofobi och transfobi — som yttrar sig i till exempel diskriminering eller våld — ska bli brottsligt, rapporterar BBC. Beslutet klubbas igenom av en knapp majoritet, 6 av domstolens 11 domare röstar för beslutet.
23/5 Assange åtalas i USA
Julian Assange åtalas på 17 punkter för spionage meddelar USA:s justitiedepardement. Anklagelserna gäller Assanges roll i att hemlighetsstämplade militära och diplomatiska handlingar offentliggjorts av Wikileaks. Den 30 maj ska en brittisk domstol behandla frågan om att eventuellt utlämna Assange till USA.
Sammanställt av: Vince Shaw