Sju dagar: Dyrt med rutavdrag, språkkrav för migranter och Iran går till val

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige

21/2 Goda resultat när IS-återvändare söker stöd i Angered

Hälften av de omkring 30 personer i Göteborgsstadsdelen Angered som lämnat terrororganisationen IS har sökt stöd i stadens avhopparverksamhet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

De som söker stöd kontrolleras först av polis för att se om de ska lagföras för något brott eller inte, men polisens allmänna bedömning är att de flesta inte utgör något hot.

20/2 FRA: Nya cyberattacker mot Sverige varje dag

Sveriges utsätts för nya cyberattacker varje dag, uppger Försvarets radioanstalt (FRA) enligt TT. Det osäkra omvärldsläget gör att regeringen, försvaret, Säpo och polisen begär allt mer information från myndighetens signalspaning, bland annat om militär verksamhet i Sveriges närområde och internationell terrorism, skriver FRA i sin årsrapport.

19/2 Växande stöd för Dadgostar

Jönköping ansluter sig till de distrikt som nominerar Nooshi Dadgostar till Vänsterpartiets ledare. 12 av 25 distrikt stöttar nu Dadgostar, som hittills är den enda som kandiderar till partiledarposten.

18/2 Dyr Rut

Rutavdraget påverkar statens finanser negativt. I fjol kostade avdraget staten 5,4 miljarder kronor, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

17/2 Fler slöjor efter förbud

Sedan Skurups kommun beslutat om slöjförbud på sina skolor har antalet elever som bär slöja i stället ökat. På kommunens största skola bar endast fyra elever tidigare slöja. I dag har antalet, enligt skolans rektor, stigit till 20.

17/2 Ungt i Habo

Habo kommun norr om Jönköping har den näst högsta andelen ung befolkning av landets 290 kommuner. Störst andel unga under 19 år finns i Knivsta och på tredjeplats kommer Ekerö.

17/2 Säl på shoppingtur

Plötsligt kommer en knubbsäl insimmande i fiskaffären i Hunnebostrand, Bohuslän. Sedan affären svämmat över under ovädret Dennis var det lätt för sälen att glida direkt in i fiskaffären för att skaffa mat.

16/2 Drabbade vill ha skadestånd

Över 400 personer som fick narkolepsi av vaccinet mot svininfluensa för tio år sedan kräver skadestånd av regionerna, rapporterar P4 Kronoberg. Preskriptionstiden för att få ersättning går ut i år.

16/2 Känslig information röjd

Den svenska polisens mejlhaveri visar sig enligt SvT ha lett till att sekretessbelagda dokument med detaljer om hur EU:s gräns ska bevakas har röjts. Kommer dokumenten i orätta händer kan det äventyra EU:s säkerhet och utsätta personer för fara.

16/2 Dennis stormar in

Ovädret Dennis slår till över Västsverige, och viss tågtragik och färjetrafik ställs in. På vissa platser faller 40 mm regn och i Värnamo i västra Småland börjar ån Lagan att stiga.

15/2 Hoppfull mästare

Den svensk-amerikanske stavhopparen Armand Duplantis sätter ännu en gång nytt världsrekord då han tar sig över ribban på 6,18 meter i Glasgow.

15/2 Klamydia ökar i norr

Antalet fall av könssjukdomen klamydia ökar kraftigt i norra Sverige. Värst är läget i Norrbotten, där ökningen förra året var 38 procent både för kvinnor och män.

14/2 M vill ha ungdomshäkten

Moderaterna vill ha skärpta straff för personrån och sänkt åldersgräns för att kunna häkta unga. M vill inrätta särskilda ungdomshäkten och se skärpta straff till lägst ett år och sex månaders fängelse. Partiet vill även sänka gränsen för när 15–18-åringar kan häktas.

14/2 LO ställer krav på S

LO ryter till mot Socialdemokraterna på DN Debatt, och kräver att regeringen och S lägger om sin politik för att vinna tillbaka LO-väljare. LO-styrelsen efterfrågar bland annat höjda pensioner och att systemet med arbetskraftsinvandring förändras.

14/2 Partier vill skärpa krav

Unga som har fått tillfälligt uppehållstillstånd i landet för att läsa klart gymnasiet kan få behålla detta även om de inte har godkända betyg, om de kan visa att de aktivt deltar i sina studier. Flera partier vill att reglerna görs om.

Internationellt

21/2 Iran går till parlamentsval efter turbulenta månader

Tidigt på fredagsmorgonen öppnade vallokalerna i Iran som går till parlamentsval,.

De senaste månaderna har präglats av en stor turbulens i landet och valdeltagandet väntas bli lågt, rapporterar Omni.

20/2 Minst 11 ihjälskjutna i Tyskland

Åtta personer sköts till döds i två skjutningar i den tyska staden Hanau nära Frankfurt.

19/2 Krav kunna engelska

Den brittiska regeringen föreslår en ny migrationspolitik, som bland annat ska stänga landets gränser för lågutbildade, som inte kan tala engelska, rapporterar The Guardian. Men enligt kritiker skulle detta innebära »en katastrof för ekonomi och jobb«.

18/2 Krav på volontärer

Högerregeringen i Grekland skärper reglerna för frivilligorganisationer som hjälper asylsökande i läger. Regeringen misstänker att organisationerna samarbetar med smugglare och kräver att alla volontärer som ska hjälpa flyktingarna ska ha tillstånd.

17/2 Smittad får lämna fartyg

När tusentals kryssningsresenärer går iland i Kambodja visar det sig att minst en av dem, en 83-årig amerikan, bär på coronaviruset. Att låta passagerarna lämna fartyget var ett ödesdigert misstag, varnar experter.

17/2 Hundratusentals på flykt

Över 800 000 människor är på flykt från striderna i regionen Idlib i nordvästra Syrien. Ryssland, som deltar i striderna, har vänt kriget till förmån för regimen. Sedan flera turkiska soldater dödats i attacker i Syrien flyttar den syriske presidenten Bashar al-Assad enligt Reuters in mer stridsfordon och trupper i regionen.

16/2 Allt varmare Antarktis

Ett nytt temperaturrekord uppmäts i Antarktis, uppger The Guardian.

Forskare noterar över 20 plusgrader på ön Seymour, nästan en grad varmare än det tidigare rekordet som sattes 1982.

15/2 Dödsoffer utanför Asien

USA evakuerar sina medborgare från kryssningsfartyget i Japan där minst 290 personer smittats av coronaviruset. Viruset skördar också sitt första döds­offer utanför Asien. En 80-årig man avlider i Frankrike.

14/2 USA-attack hindras

Den amerikanska senaten röstar igenom en lag som ska förhindra Trumps möjlighet att starta krig mot Iran, erfar Reuters. Trump måste stoppa all aktivitet mot Iran om kongressen inte förklarar krig mot landet, eller godkänner militärt angrepp.