Vad har hänt den senaste veckan?
Bild: MATS ANDERSSON/TT, NIKLAS HALLÉN/AFP/TT, BERTRAND GUAY/AFP/TT.
Sverige
13/2 Wallström tar upp kärnvapen
Utrikesminister Margot Wallström (S) läser upp regeringens utrikespolitiska deklaration och tar bland annat upp kärnvapenhotet. I en intervju med Dagens Nyheter uppger Wallström att läget enligt vissa bedömare inte har varit så besvärligt sedan slutet av kalla kriget. Kampen för demokrati kommer att stå i centrum för regeringens utrikespolitik, enligt TT.
13/2 Dyr nota för Karolinska
Karolinska universitetssjukhuset i Solna tvingas hyra in dubbelt så dyra operationslag än det ramavtal som Region Stockholm upphandlat, rapporterar Dagens Medicin. De tio bemanningsföretag som regionen har avtal med har enligt sjukhuset inte kunnat möta efterfrågan.
12/2 Minskat bistånd till asyl
Hur stor del av biståndet som får användas till att finansiera flyktingmottagandet i Sverige har tidigare splittrat regeringspartierna. Men nu är S och M överens om att minska pengarna till kvotflyktingar. Överenskommelsen innebär också en minskning av hur mycket kommunerna får använda från biståndet för flyktingmottagning.
12/2 EU splittrar V
Frågan om utträde ur EU splittrar V, visar Ekots genomgång av motioner inför helgens valkonferens. Medan partiledningen vill släppa kravet om att gå ur unionen, framför en rad partidistrikt och flera tunga vänsterpartister krav på att ledningen ändrar sig. Ana Sussner Rubin, själv kandidat i EU-valet, säger till Ekot att det vore ett stort misstag att lägga undan partiets krav på EU-utträde.
11/2 Fler utrikes födda i jobb
Arbetslösheten i gruppen utrikes födda har minskat från 21 till 19 procent på ett år. Även ungdomsarbetslösheten minskar, liksom antalet inskrivna arbetslösa som varit utan jobb i ett år eller mer.
11/2 S-strid i Göteborg
Arbetsmiljön under ledning av Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, blir alltmer ohållbar, enligt vad personer som jobbar nära gruppledaren uppger för GP. Bland annat riktar kommunalrådet Jonas Attenius (S) kritik mot hur S har jobbat i stadshuset. Hermansson svarar i en debattartikel i Expressen att distriktsstyrelsen ägnar sig åt oansvarigt »fulspel«.
11/2 Spelutbildning växer
Stor brist råder på svenska spelutvecklare och spelutbildningen The game assembly, som sedan tidigare finns i Malmö, startar nu på två nya orter, Umeå och Stockholm. Där kommer man att ge utbildning i grafik, programmeringar och bandesign.
8/2 Dyra droppar
Nu börjar sprickorna synas i Sveriges VA-nät, som till stor del byggdes för 50 år sedan. För att klara de enorma investeringar som krävs för att bygga om gamla reningsverk måste VA-avgifterna fördubblas de kommande 20 åren och investeringarna öka med 100 miljarder kronor, enligt branschföreningen Svenskt Vatten. VA-taxan för en vanlig familj höjs från omkring 500 kronor i månaden till det dubbla.
8/2 Bonnier köper Mittmedia
Bonnier köper tillsammans med norska Amedia mediekoncernen Mittmedia, som driver 28 dagstidningar i Sverige. Mittmedia har på senare tid brottats med stora ekonomiska problem. Bonnier planerar att göra nedskärningar inom försäljning och administration, men lovar att skydda den redaktionella styrkan.
Internationellt
13/2 EU öppnar för gasledning
Efter nattliga förhandlingar når EU en uppgörelse om nya gasregler inom EU. Enligt dessa ska alla bolag som levererar gas till ett medlemsland följa principerna i EU:s energilagstiftning. Uppgörelsen kan bana väg för gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland, en ledning som delvis planeras att gå genom svensk ekonomisk zon.
12/2 Fem skjutna i Nigeria
Fem personer skjuts till döds i staden Effrun i Nigeria i samband med konflikter inför helgens presidentval mellan anhängare av landets två största partier.
I valet står kampen främst mellan sittande president Muhammadu Buhari (APC) och Atiku Abubakar, oppositionspartiet PDP:s kandidat. Offren var medlemmar i APC. Polisen misstänker att det rör sig om en hämndaktion från regionens politiska motståndare.
11/2 Klart om Mexikomur
Besked kommer från förhandlare på både Republikanernas och Demokraternas sida i USA att man kan slippa stänga ner statsapparaten på nytt. En principuppgörelse innebär att cirka 1,4 miljarder dollar går till bygget av en mur längs gränsen till Mexiko. En betydligt mindre summa än det krav på 5,7 miljarder dollar som Vita huset lade fram från början.
11/2 Avtal USA-Kina
Vita huset-rådgivaren Kellyanne Conwell uppger för Fox News på måndagen att det verkar som om USA och Kina närmar sig ett handelsavtal. Det är möjligt att Donald Trump och Kinas president Xi Jinping kommer att mötas »mycket snart«. På frågan om USA och Kina närmar sig ett handelsavtal, svarar Conwell att det »ser så ut, absolut«.
10/2 Protester i Madrid
Tiotusentals människor samlas i protester mot den socialistiska regeringens beslut att bjuda in katalanska separatister till samtal. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez vill föra en diskussion med katalanska representanter. Men oppositionens högerpartier anser att regeringen sviker folket.
9/2 Isbjörnsinvasion
Över 50 isbjörnar ska ha tagit sig in i bebodda områden på den ryska ögruppen Novaja Zemlja. Isbjörnarna, som uppges ha förlorat rädslan för människor, har tagit sig in i såväl kontorslokaler som bostäder, uppträtt aggressivt och rent av jagat människor. Invånarna har ansökt om att få skjuta några av isbjörnarna, något som ryska myndigheter nekar dem till.
7/2 Frankrike tar hem sändebud
När den italienske vice premiärministern Liuigi di Maio träffar och hyllar företrädare för den oppositionella rörelsen Gula västarna i Paris, blir det droppen för den franska regeringen. Frankrike svarar med att kalla hem sin ambassadör i Rom och anser att Di Maio har gjort sig skyldig till en »oacceptabel provokation«.