Vecka 38: Här är de viktigaste nyheterna – dag för dag!
Bild: TT
Sverige
20/9 JK granskar nedlagda fall
Justitieombudsmannen (JO) anser att flera utredningar mot poliser lagds ned på slarviga och felaktiga påståenden. JO har granskat 275 fall hos särskilda åklagarkammaren. Det finns enligt JO inga systematiska brister och de flesta utredningarna sköts bra, men det förekommer flera fall då fler utredningsåtgärder borde genomförts innan fallen lades ner.
19/9 Landshövding har betala svarta löner
Landshövdingen i Kalmar län, Thomas Carlzon, har betalat svarta löner till personal som serverat på två av Carlzons privata fester i somras. Ersättningen ska ha betalats av landshövdingen privat, men skatt och sociala avgifter har inte betalats in.
18/9 Bred budget
Regeringens budgetproposition framtagen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenteras för riksdagen. »Det här är en väldigt bred budget där vi tar itu med de samhällsproblem vi har«, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
17/9 Thunberg prisas
Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future får Amnesty Internationals »Ambassador of conscience award« – organisationens finaste pris. Det har tidigare delats ut till Colin Kaepernick, Malala Yousafzai, Ai Weiwei och Nelson Mandela.
15/9 Helikopter beskjuts
En helikopter som bistått vid en trafikolycka blir beskjuten med grön laser vid landningen på taket på Nya Karolinska i Solna. En i besättningen träffas i ögat. Landningen gick trots det bra och patienten i helikoptern lämnas över utan ytterligare komplikationer.
15/9 Vrak töms på olja
Det över 60 år gamla vraket Lindenäs utanför Oxelösund klassas som ett av de mest miljöfarliga i Sverige. Skeppet, som sjönk 1957, töms nu på de cirka 300 000 liter dieselolja och fotogen som finns i fartygets tankar.
14/9 Cancerplåster
Forskare vid Malmö universitet försöker att utveckla ett plåster som ska underlätta att diagnostisera hudcancer. Plåstret är tänkt att användas i stället för vävnadsprov.
14/9 Skadas i explosion
En kvinna i 25-årsåldern skadas allvarligt vid en explosion i centrala Lund. Polisen tror att målet för sprängningen var en livsmedelsbutik som kvinnan passerade. Explosionen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vållande till kroppsskada.
Internationell
20/9 Tidigare president döms för mutbrott
El Salvadors tidigare president Elias Antonio Saca döms för mutbrott och två års fängelse. Saca ska ha betalt motsvarande 100 000 kronor till en person i rättsväsendet för att få information om ett åtal mot sig. Straffet på två års fängelse läggs på det tioåriga straff han avtjänar för korruption.
19/9 Trudeau ber om ursäkt för "black face"-bild
Bilder på den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, sminkad mörk i ansiktet publiceras i Time Magazine. Bilderna är 18 år gamla från tiden då Trudeau arbetade som lärare och ska ha tagits under en skolfest med "Tusen och en natt" tema. Trudeau ber offentligt om ursäkt och säger att han gjort det vid ytterligare ett tillfälle, vid en talangjakt där han framförde Harry Belafontes "Day-O". Kanadensiska medier publicerar bilder från minst tre tillfällen när Trudeau varit sminkad med ett så kallat "Brownface".
18/9 Talibanförhandling
Talibanernas politiske ledare Sher Mohammad Abbas Stanikzai säger i en intervju med BBC att talibanernas dörr är öppen om USA vill återuppta fredsförhandlingarna. Uttalandet kommer en vecka efter att president Donald Trump »dödförklarat« samtalen.
17/9 Dött lopp i Israel
Varken premiärminister Benjamin Netanyahus högerblock eller Benny Gantz Blåvita alliansen fick majoritet i och med nyvalet i Israel. Därmed ökar pressen på de båda partiledarna att bilda en samlingsregering tillsammans. Bedömare anser att en sådan lösning kräver att Netanyahu avgår.
17/9 Nej till skadestånd
En grupp kvinnor som har anklagat den numera avlidne miljardären Jeffrey Epstein för sexuella övergrepp får inte rätt till skadestånd, med motiveringen att åklagaren ingick en uppgörelse med Epstein där han undgick flera åtal. En domstol i Florida slår fast att åklagaren bröt mot brottsofferlagstiftningen eftersom han inte meddelade kvinnorna om uppgörelsen.
16/9 Bin stoppar plan
När ett passagerarplan ska starta från flygplatsen i Calcutta i Indien landar en bisvärm på piloternas fönster och hindrar planet från att lyfta. Bina håller ställningarna trots personalens försök att jaga bort dem och även när piloterna sätter i gång vindrutetorkarna. Till slut används brandsprutor, en process som tar över en timme.
16/9 Johnson möter Juncker
Boris Johnson och EU- kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker träffas för en affärslunch i Luxemburg. The Telegraph skriver att Johnson »passionerat« tror på att han kommer att förhandla fram ett nytt brexitavtal med Bryssel, och att det är en första indikation på att de närmar sig ett avtal.
16/9 Syrienmöte
Turkiets president Recep Erdogan, Rysslands Vladimir Putin och Irans Hassan Rohani träffas för att diskutera hur en humanitär kris i nordvästra Syrien ska undvikas. Det här är femte gången de tre ledarna träffas för att diskutera Syrien.
15/9 Syrien lindrar straff
Syriens auktoritäre president Bashar al-Assad har utfärdat en presidentorder om att mildra straffen för vissa dömda medborgare. Dödsdömda personer ska i stället avtjäna livstids fängelse med straffarbete och livstidsdömda ska avtjäna 20 år. Beslutet ger även amnesti för de som dömts under Syriens terroristlagstiftning.
14/9 Officer åtalas
En högt uppsatt underrättelseofficer i Kanada åtalas för att ha läckt hemlig information. Underrättelseofficeren, Cameron Ortis, misstänks ha stulit information mellan 2016 och 2019. Han åtalas på tre punkter enligt lagen om informationssäkerhet, och riskerar upp till 30 års fängelse.
14/9 Attack mot Saudiarabien
Två Saudiarabiska oljeanläggningar attackeras av drönare. Anläggningarna i Abqaiq och Khurais tillhör Saudi Aramco, världens största oljebolag. Det statligt ägda oljebolaget har avgörande betydelse för landets ekonomi. Huthirebellerna har erkänt att de ligger bakom attacken.