Vecka 39: Här är veckans viktigaste nyheter

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE

27/9 Svenskt fartyg får lämna iransk hamn

I två månaderna har den svenskägda tankern Stena Impero hållits kvar i Bandar Abbas hamn i Iran. Men tidigt under fredagsmorgonen meddelade Stena Bulks vd Erik Hånell att tankern förbereder sig för att lämna den iranska hamnen, skriver SVT.

25/9 Greta Thunberg prisas

Greta Thunberg får Right Livelihood-priset för att hon ”inspirerar och förstärker politiska krav på brådskande klimatåtgärder”. ”Jag är hedrad, men det är inte jag själv som är vinnaren”, kommenterar 16-åringen motiveringen.

25/9 M går framåt

Moderaterna får 19 procent i DN/Ipsos septembermätning, det högsta väljarstödet på ett år. Partiets stöd ökar med 3 procentenheter sedan aprilmätningen. Förloraren sett över ett år är Socialdemokraterna som får 26 procent i september (28,3 i valet). Deras väljare har i huvudsak gått till V och MP.

24/9 Rättegång mot nazister

Rättegången startar mot 16 män med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som deltog i en demonstration vid Bokmässan i Göteborg den 30 september 2017. Hälften är åtalade för våldsamt motstånd, som skedde i samband med utbrytningsförsök. Samtliga  åtalas för hets mot folkgrupp.

23/9 Allt högre krav från Kronofogden

Antalet krav från Kronofogden är högre än någonsin och ökningen rör främst belopp på mellan 100 000 och 500 000 kronor, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Jämfört med första halvåret 2018 har antalet krav ökat med 22 procent under första halvåret i år.

23/9 Fischer i världslaget

Landslagsstjärnan och Linköpingsbacken Nilla Fischer har blivit uttagen i världselvan under Fifa-galan The Best, rapporterar Aftonbladet. Nilla Fischer spelade en viktig roll i det landslag som tog VM-brons i somras.

23/9 Ving flyger vidare

Från tisdagen (24/9) kommer Vings flygningar att avgå som vanligt, uppger Vings kommunikatör för TT. Företaget lever kvar och satsar vidare i Norden trots konkursen i Thomas Cook.

22/9 M röstar för

Moderaterna kommer trots allt att rösta för det förslag om gängvåldet som regeringen presenterade, förklarar partiledaren Ulf Kristersson på Instagram. Moderaterna, och sedan även KD och L, hoppade under lördagen av den sjupartigrupp som diskuterat åtgärder mot gängkriminaliteten.

22/9 Miljarder till klimatet

Sverige kommer att skruva upp sitt bidrag till FN:s gröna klimatfond till 8 miljarder kronor under en fyraårsperiod, säger biståndsminister Peter Eriksson enligt Ekot. När fonden lanserades för knappt fem år sedan utlovade Sverige 4 miljarder kronor.

21/9 Regeringens gängpaket

Moderaterna hoppar av de tvärpolitiska förhandlingarna om åtgärder mot gängkriminaliteten, säger talespersonen Johan Forssell. Regeringen presenterar sedan en lista över 34 punkter med åtgärder mot gängbrottsligheten. Frågan om kronvittnen ska utredas liksom skärpta straff mot övergrepp i rättssak, skärpt straff för mened och skyddande av brottsling.

20/9 Ökad arbetskraftsinvandring

Allt fler medborgare utanför EU invandrar till Sverige för att arbeta. Och många är lågutbildade. De senaste fem åren har antalet städare som kommer från länder utanför EU mer än trefaldigats. Enligt LO är en stor del av den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen överflödig eftersom det finns arbetslöshet bland lågutbildade i Sverige.

UTRIKES

27/9 Lämnar tillbaka 2000 år gammal kista till Egypten

The Metropolitan Museum of Art köpte en guldklädd kista 2017  för att använda i en utställning. Men senare visade det sig att kistan, som ska vara värd 4 miljoner dollar, var stöldgods. Nu rapporterar New York Post att kistan har lämnats tillbaka till Egypten.

26/9 Första svenska kvinnan i rymden: ”Känns fantastiskt"

Natten till torsdag blev Jessica Meir den första svenska kvinnan i rymden. Meir, som har både amerikanskt och svenskt pass, anlände till den internationella rymdstationen ISS och utbrast:
– Det är overkligt att vara här nu men det känns fantastiskt, säger hon.

 

25/9 Riksrätt utreds

Efter ett stängt möte med demokraterna i representanthuset bekräftar talmannen, Nancy Pelosi, att en utredning om riksrätt mot Donald Trump inleds, med anledning av presidentens omdiskuterade samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i slutet av juli.

25/9 Parlamentet öppnas

Parlamentet i Storbritannien öppnar igen efter ett historiskt beslut från Högsta domstolen som slår fast att det var fel av premiärminister Boris Johnson att begära att det stängs. Efter domstolens besked riktar många krav på Johnsons avgång.

23/9 66 Länder neutrala 2050

FN:s generalsekreterare António Guterres meddelar att 66 länder nu siktar på att bli klimatneutrala till 2050. Budskapet kommer från klimatmötet Climate action summit som pågår i New York. 102 städer, 93 företag och 12 stora investerare har lämnat samma besked.

22/9 Thomas Cook i konkurs

Resekoncernen Thomas Cook Group lämnar in en ansökan om konkurs. Den brittiska verksamheten i bolaget upphör med omedelbar verkan och alla framtida flygningar och semesterresor avbryts. Thomas Cook äger också svenska Ving och cirka 3 200 svenskar drabbas av inställda flyg

22/9 Upprörd Greta talade för världens ledare

En upprörd Greta Thunberg talar inför FN:s klimatmöte och säger att den unga generationen nu håller ögonen på makthavarna. Efteråt lämnar Thunberg och 15 andra unga från 12 länder in en anmälan till FN om att Tyskland, Frankrike, Brasilien, Argentina och Turkiet kränkt deras mänskliga rättigheter genom att inte agera tillräckligt mot klimathotet.

22/9 Erkänner Biden-samtal

USA:s president Donald Trump medger att han diskuterat den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden under sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Det betraktas som att han har försökt sätta press på en utländsk regering i ett försök att skada en politisk rival, skriver New York Times.

22/9 Renck prisad

Regissören Johan Renck får två priser under Emmygalan i Los Angeles för »Chernobyl« som årets bästa miniserie och för årets miniserieregi. HBO-succén »Chernobyl« fick också priset för bästa miniseriemanus.