Vecka 40: Vilka nyheter minns du från i veckan?

Text:

SVERIGE

4/10 Nytt regelverk för elsparkcyklar 

Transportstyrelsen får i uppdrag av regeringen att ta fram regelverk för elsparkcyklar i hela landet, uppger SvD. I dag räknas elsparkcyklar som cyklar och Transportstyrelsen ska bland annat se över den klassificeringen, undersöka om nya regler behövs och utreda om det går att införa krav på tillstånd för uthyrningen av dessa fordon.

3/10 Åtal efter dödsskjutningen av Eric Torell

Samtliga av de tre poliser som åtalats för dödsskjutningen av Eric Torell frias i Tingsrätten. Beslutet grundar sig på att poliserna agerat i nödvärn. Tingsrätten bedömer att händelseförloppet skett så snabbt att de 25 skott som avlossades var i enlighet med hur poliser ska agera i sådana situationer.

1/10 Fridolin lämnar

Gustav Fridolins (MP) sista dag i riksdagen. Han lämnade sin post som språkrör i maj. Nyheten kom kort efter Fokus avslöjande om hård intern kritik mot språkröret. Fridolin blir lärare vid Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen, Stockholm.

1/10 Regeringen ombildar

Ardalan Shekarabi ersätter Annika Strandhäll som socialförsäkringsminister och Lena Micko tar över som civilminister efter Shekarabi. Micko har tidigare arbetat som kommunalråd och nu som andre vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

1/10 Under klimatmålet

Sverige når inte upp till flera av FN:s klimatmål för 2030-agendan enligt SCB. I dagsläget missar Sverige målen om minskade utsläpp av klimatgaser, hållbart nyttjande av hav och marina resurser samt att hejda hastigheten för arter i naturen att försvinna.

30/9 Strandhäll avgår

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgår. Strandhäll meddelar beslutet efter att hennes sambo hastigt gått bort. »Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu«, säger hon.

29/9 Nya tider anmäls

Representanter från den högerextrema tidningen Nya Tider polisanmäls för ofredande under Bokmässan i Göteborg. Tidningen som inte tillåtits ställa ut på mässan de två senaste åren skickade dit representanter som ska ha följt efter människor med mikrofon och filmkamera trots avvisande.

29/9 Missade barnsexbrott

Piteå kommun anmäler sig själv efter socialtjänstens hantering av en man som dömts till tio års fängelse för flera fall av grov våldtäkt mot barn. Bakgrunden till anmälan är att socialtjänsten inte inlett någon utredning sedan mannen gripits för innehav av barnpornografiskt material, trots att mannen hade vårdnad om barn.

28/9 Upphittat stöldgods

Nio år efter inbrottet på kungliga Kina slott kan en del av föremålen ha återfunnits. Polisen lurade hälare som skulle sälja godset i en fälla. Åklagaren bekräftar att ett tillslag gjorts men ingen är gripen och utredningen gäller häleri. »Vi tror att det är gods från stölden på Kina slott, och vi tror att det är det mesta«, säger kammaråklagare Henrik Söderman.

28/9 Årsdagen hedras

En minnesceremoni äger rum på Djurgården i Stockholm för att hedra de 852 personer som omkom i Estoniakatastrofen för 25 år sedan. Statsminister Stefan Löfven, talmannen Andreas Norlén, kronprinsessan Viktoria och prins Daniel närvarar tillsammans med överlevare.

UTRIKES

 4/10 Irakisk premiärminister vill ombilda regeringen

I Irak söker premiärminister Adel Abdul nu stöd för att ombilda regeringen i ett försök att lugna de senaste dagarnas protester, som började i Bagdad och snabbt spred sig över landet. De våldsamma demonstrationerna fortsätter, uppger SR Ekot, människor trotsar utegångsförbudet och minst 30 personer har dödats sedan protesterna drog igång i tisdags. Mängder av demonstranter säger sig ha fått nog av fattigdom, korruption och Irans inblandning i Iraks angelägenheter.

3/10 Brexitplan får hård kritik

Boris Johnsons brexitplan som lades fram i veckan blir hårt kritiserad. Brexitplanen är "inte i närheten" av att erbjuda en acceptabel lösning på den irländska gränsfrågan anser EU-parlamentet, som planerar att lägga in sitt veto mot förslaget som det ser ut nu. Parlamentets brexitchef Guy Verhofstadt kallar förslaget "en ompaketering av dåliga idéer".

2/10 Fick göra om EU-testet

Ylva Johansson, Sveriges kandidat till EU- kommissionen, underkänns efter utfrågningen i EU- parlamentet. För att få nomineringen krävs det nu att hon lämnar in skriftliga svar på tio frågor innan fredag. »Jag får dem skickade till mig klockan 10 i morgon. Sedan har jag 48 timmar på mig att inkomma med svar.«

2/10 Nya missiler

Nordkorea provskjuter missiler som landar i japanska vatten. Det är den elfte provskjutningen Nordkorea utfört i år. ­Japans regering har fördömt prov­skjutningarna men säger att landet inte är i akut fara. Sydkoreas nationella säkerhetsråd uttrycker stor oro över testet.

1/10 USA-spion dödsdömd

En iransk domstol dömer en person till döden för spionage åt USA. Två andra personer döms till tio års fängelse för samma brott och en fjärde döms till tio års fängelse för att ha spionerat för Storbritanniens räkning.

30/9 Trump jagar visselblåsare

USA:s president twittrar om att han vill träffa visselblåsaren som avslöjade vad som sas mellan honom och Ukrainas president. Det var i juli som Trump i ett samtal med Volodymyr Zelenskyj bad honom titta närmare på presidentkandidaten Joe Biden – vilket lett till att en process om riksrätt inleds mot president Trump.

30/9 Många övergrepp mot barn

Den danska regeringen inleder en akutinsats på Grönland som larmat om en stor ökning av sexuella övergrepp mot barn. Åtta gånger fler fall av sexuella övergrepp anmäls per invånare på Grönland än i Danmark. Orten Tasiilaq i östra Grönland har drabbats värst. I samhället med 2 000 invånare anmäls runt 40 fall av sexuella övergrepp mot barn varje år.

29/9 Kurz mot seger

Sebastian Kurz vinner det österrikiska valet. Hans parti ÖVP ökade med 6 procentenheter till 37 procent av rösterna. Trots att en video publicerades i somras där Heinz-Christian Strache, före detta vice kansler, festade på Ibiza och diskuterade med vad han trodde var dottern till en rysk oligark om hur de skulle kunna ta över den österrikiska kvällstidningen Kronen Zeitung.

28/9 Våldsamt val

Presidentvalet i Afghanistan hålls och tiotusentals soldater sätts in för att skydda väljare vid vallokaler sedan talibanerna hotat med dåd vid valurnorna. Trots det militära skyddet så har en person omkommit och flera skadats efter explosioner nära vallokaler. Favoriter att vinna valet är den nu sittande presidenten Ashraf Ghani och regeringschefen Abdullah Abdullah. Ett preliminärt resultat väntas den 17 oktober och det slutgiltiga den 7 november.