Akutskolor står tomma för att skolchefer inte vill erkänna problem

Hur kan det inte finnas behov av en akutskola i Norrköping, om kommunen sticker ut när det kommer till anmälningar om hot och våld i kommunens skolor?

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

”Det funkar inte att ha akutskolor i en liten kommun” och det är ”ett slöseri med de medel vi har för att bedriva skola”. Så låter ett par skolchefers negativa kommentarer i Sveriges Radios granskning av de 90 kommuner och fristående skolor som fått ta del av regeringens budgetsatsning på fler akutskolor i landet. Även om positiva röster hörs i flera lokala redaktioners inslag är huvudnyheten och anslaget att satsningen är ett misslyckande. Trots att regeringen satsar hundratals miljoner på akutskolor – där man tillfälligt under fyra veckor får placera elever som är ordningsstörande, hotfulla eller våldsamma – står var fjärde akutskola i landet tom, detta trots regeringens egen beskrivning av satsningen som en succé, enligt P4. 

Det är naturligtvis bra att man granskar en satsning som det slagits på stora trumman för, men det är konstigt att man inte gjort det grundligare. Det finns två stora frågor som lämnas obesvarade. Vilka kommuner och skolor har sökt stödet och utifrån vilken problembild? Vilka har inte gjort det, trots en problembild? P4 Östergötland berättar att det bara är Söderköping, Linköping och Finspång som valt att starta akutskolor. Det är milt sagt anmärkningsvärt.

För bara några veckor sedan gjorde samma lokalredaktion ett inslag om att Norrköping sticker ut när det kommer till anmälningar om hot och våld, där knytnävsslag i magen och dödshot har blivit vardag för vissa anställda i kommunens skolor. En kommun där det under 2023 anmäldes 60 händelser om hot och våld till Arbetsmiljöverket och där det i slutet av 2024 gjorts 117 anmälningar. Två frågor borde då vara givna i skolakutsgranskningen. Hur kan det inte finnas behov av en akutskola i Norrköping? Och vad görs i stället för att säkra samtliga elevers och personals trygghet och studiero? 

Självklart är en akutskola inte en quick fix för att lösa problem med hotfulla och våldsamma elever på skolan, självklart är det varken det enda eller den första disciplinära åtgärden som ska användas, men självklart måste den finnas som en möjlighet att få studiero och trygghet för alla de elever och den personal som drabbas av de utåtagerande, aggressiva elevernas beteende. Problemet är inte att regeringen vill satsa på akutskolor, det ska tvärtom applåderas. Problemet är att det finns huvudmän utan självinsikt eller mod nog att erkänna att de har problem och sedan gör något åt det.  

Text:

Toppbild: TT