Bryter Sveriges Radio mot sändningstillståndet?
Sveriges Radio ger utmärkelser och uppmärksamhet till rappare med mordbudskap. Det måste granskas.
Toppbild: Pontus Lundahl/TT
Igår samlade P3-Guldgalan Sveriges kulturelit på Cirkus i Stockholm. Benjamin Ingrosso blev Årets Artist. Men en annan nominerad har väckt mer uppseende. Gangsterrapparen C.Gambino var postumt nominerad till Årets artist – mitt i en historisk våldsvåg där musikens roll i gängkriminaliteten inte kan ignoreras. Juryordföranden Jonas Westman menar att artisten rört sig från gangsterrap till "något känsligare och mjukare". Det är en märklig inställning.
I låten "Gangsta" skryter C.Gambino om vapenvåld, brott och mord:
"45:an som jag håller är en peacemaker. Gambino tar ditt liv, I'm a lifetaker."
Han slår fast:
"Jag kan blunda när jag skjuter, du blir träffad. Nästa gång jag ser er, så blir ni fucking släckta."
Det är inte första gången public service glorifierar gängkriminalitet på skattebetalarnas bekostnad. Yasin belönades redan för fyra år sedan med priser på P3:s Guldgala medan han satt häktad för stämpling till människorov. Gangsterrapparen Gaboro, som sköts till döds i ett parkeringsgarage i Norrköping, bjöds nyligen in till P3 Din Gata för att framföra "2 Glocks" – en hyllning till våld och narkotikahandel.
Det här är inga oskyldiga tilltag. Åklagare Lisa dos Santos slog larm igår: gängen använder musiken som ett rekryteringsverktyg i utsatta områden. Barn tar efter gangsterrapparna och ser dem som förebilder.
Sveriges Radio har, som public service-företag, en skyldighet att följa reglerna i sitt sändningstillstånd liksom i radio- och tv-lagen om mediernas särskilda genomslagskraft. Bestämmelserna fastslår att inslag som kan uppfattas uppmana till brott inte är tillåtna. Sveriges Radios normalisering av gängvåld på skattebetalarnas bekostnad kräver noggrann granskning och konsekvenser för ansvariga utgivare.
När kulturjournalisten Fredrik Strage pläderar i media för att skilja konst från handling grips man av misstanken att kultureliten gör skillnad på folk och folk. Om Nytorgsmannen – dömd för 25 fall av sexualbrott – hade gjort musik som förhärligade sina våldtäkter, är det svårt att tro att Sveriges Radio varit lika benägen att "skilja på verk och person." Gangsterrapparnas förhärligande av dödligt våld hade med största sannolikhet aldrig fått samma plattform om det riktats mot svenskfödda kulturjournalister i hjärtat av Södermalm. Men eftersom offren främst är invandrare i förorten, prisas våldsromantiken som "autentisk konst." Dubbelmoralen är slående.
Daniel Schatz är doktor i statsvetenskap, författare, fri skribent och Visiting Scholar vid Georgetown University, tidigare gästforskare vid Harvard, Stanford och Columbia University.