Ursula von der Leyen sjuk, duckar för Musk och Trump

Ännu inget samlat svar från EU efter angreppen.

Text:

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är sjuk. Redan den 3 januari meddelade Kommissionens presstjänst att von der Leyen skulle vara borta i två veckor på grund av svår lunginflammation. Men det var den tyska nyhetsbyrån DPA som avslöjade att hon faktiskt har vårdats på sjukhus i en hel vecka. Normalt ska Kommissionens vice ordförande ta över i sådana lägen, för närvarande spanjorskan Teresa Ribero, men så har inte skett. Än. Enligt Kommissionen står Ribero beredd att hoppa in vid kommissionärsmötet på onsdag om Ursula von der Leyen inte har tillfrisknat.

Läkaren och arbetsmyran Ursula von der Leyen vet säkert hur man ska kalibrera sjukskrivning när man har ett av världens viktigaste jobb. Den här gången har hon använt det i diplomatin, och sällan har väl en lunginflammation kommit lika lägligt. Hon har avstått från att konkret kommentera både Elon Musks häpnadsväckande inklampande i EU:s medlemsstaters inrikespolitik, Trumps krav på att "få" Grönland och Mark Zuckerbergs ursinne över nya EU:s datalagstiftning som träffar techjättar. Europeiska Rådets ordförande, portugisen Antonio Costa, anser att EU måste ge ett samlat, gemensamt svar på alla dessa attacker. Men hittills har det uteblivit.

EU går på slak lina inför Donald Trumps tillträde. Beträffande Grönland har den danska regeringen bett EU-kollegerna att ligga lågt. Den tyska premiärministern Olaf Scholz reagerade till slut mot Elon Musks öppna och högröstade kampanj för högerpopulistiska AfD inför det tyska valet i februari. Scholz hade trots allt blivit kallad "dåre" av Musk, och hade väl till slut inte fler kinder att vända till.

Av de tre europeiska ledare som har markerat hårt mot Musk står två utanför EU, nämligen Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Främst på EU-barrikaden står därför just nu Frankrikes president Emmanuel Macron. "Vem hade för tio år sedan trott oss" sa han i ett utrikespolitiskt linjetal förra veckan, "om vi hade sagt att ägaren till ett av de största digitala sociala plattformarna skulle skapa en reaktionär international och ingripa direkt i valrörelser inklusive Tysklands? Detta är den värld i vilken vi måste utföra diplomati".

Cecilia Garme är politisk journalist, fil dr i statskunskap och moderator. Under våren 2025 är hon redaktör för Sticket.

Text: