Därför röstar USA på Donald Trump

Kollaps i tilliten bland amerikaner förklarar nytt väljarbeteende.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

För många är vad som sker i USA obegripligt. Hur kan en person som Donald Trump få stöd av så många amerikaner? Vi talar om en patologisk lögnare med fascistiska drag, som skryter om hur han sexuellt trakasserar kvinnor, som är dömd för brott, som uppmanat till fusk med rösträkningen i ett presidentval, en hänsynslös affärsman och en som stöttat en uppretad mobbs attack mot den viktigaste symbolen för landets demokrati – USA:s kongress. 

Mitt svar stavas: Tillitens kollaps i det amerikanska samhället. Betydelsen av tillit som en central tillgång för ett samhälle lanserades under 1970-talet av framstående amerikanska samhällsvetare som sociologen James Coleman och ekonomen Kenneth Arrow. Deras bidrag var viktiga men höll sig på den teoretiska nivån. Det stora genombrottet för tanken om tillitens viktiga roll kom först med statsvetaren Robert Putnams bok 1993 om något så prosaiskt som politiken i Italiens olika regioner. Putnam kunde nämligen empiriskt visa på två saker. Den första var känd, nämligen att när det gällde socialt och ekonomiskt välstånd så var skillnaden mellan landets 27 regioner mycket stora. Det andra var däremot en stor nyhet; att detta kunde förklaras med skillnader i tillit – något som Putnam kom att benämna socialt kapital. Tillit kommer i huvudsak i två former, dels tillit till andra människor, dels tillit till samhällets institutioner. Från att knappt ha existerat när Putnam publicerade sin bok Making Democracy Work har forskningen om tillitens betydelse närmast exploderat.

Demokrati är ett delikat politiskt system som bygger just på tillit. Vi röstar på partier och politiker för att vi litar på att de ska representera våra åsikter och intressen. Vi litar på att de flesta andra medborgare också följer lagarna och avstår från allsköns oegentliga handlingar (mutor, skattefusk, diskriminering, etc). De nordiska länderna utmärker sig av exceptionellt hög tillit. Så var det också i USA när man började mäta detta i slutet av 1960-talet – omkring 7 av 10 amerikaner uppgav att de ansåg sig i allmänhet kunna lita både på ”andra människor” och på landets offentliga institutioner.

Men som figuren nedan visar har det i USA skett en kollaps av båda formerna av tillit. Ett land utan tillit är ett land där en politiker som Trump, som injagar fruktan i väljarkåren, kan bli framgångsrik.

Från artikeln ”Trust is the key for fighting the pandemic” av Bo Rothstein i Scientific American, 24 mars 2020.

Bo Rothstein är statsvetarprofessor

***

Text:

Toppbild: AP