DN:s von oben-attityd driver på polariseringen

Att lämna Twitter/X har blivit ett identitetspolitiskt signalerande.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I början av maj 2022 valde Socialdemokraterna att lämna den sociala plattformen Twitter (som numera heter X). Den officiella förklaringen var att samtalsklimatet på sajten inte var ”produktivt”. Frågan är vad som menas med produktivt?

Visst finns det mycket elände på X. Inget snack om den saken. Men i grunden är det ju på X som på de allra flesta andra sociala och tjattrande ställen: Som man ropar i skogen får man svar. Kör man för hårt och ensidigt med identitetspolitiska attacker och ett von oben-tilltal så får man liknande skräp i retur. 

Nu signalerar även Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski att tidningen överväger att lämna X. Den 14 november säger Wolodarski i den egna tidningen: ”Sedan Elon Musk tog över har plattformen alltmer smält samman med hans egna och Donald Trumps politiska ambitioner, samtidigt som klimatet på X blivit mer hårt och extremt.”

Den här tendensen att lämna stora väldiga och folkliga mötesplatser (drygt 220 miljoner av alla som har konto på X uppskattas använda sajten dagligen) för att man ogillar ägaren och/eller ”samtalsklimatets produktivitet” är olycklig och polariserande.

Sverige är faktiskt i grunden ett i grunden tämligen opolariserat land. Vilket är en styrka för vårt samhälle. Det finns säkerligen många förklaringar till detta. En orsak är att det mesta regeringspartiet Socialdemokraterna för snart 100 år sedan lämnade klasskampen bakom sig och slog in på Folkhemslinjen. En annan förklaring är sannolikt den svenska vurmen för frihandel. Vi är en liten och vidöppen marknadsekonomi i stort behov av att kunna göra affärer med alla. Vilket spiller över på vår förkärlek för konsensusdemokratier. 

För Dagens Nyheter finns förmodligen delvis kommersiella argument för att driva på polariseringen. Tidningen profilerar sig alltmer starkt som en mötesplats för folk som tycker ungefär likadant och som lever ungefär likadant. Klass mot klass, ungefär. Fast av mer krassa skäl. Att stiga av X blir en identitetspolitisk signal bland andra. Vilket är tråkigt. Socialdemokraterna och DN borde nog tänka om. Att föra hyggliga och jämlika samtal på X är faktiskt produktivt. Om man vill växa och breddas.

Widar Andersson är uppväxt i Aspa Bruk, formad på Hasselakollektivet, nyfiken av naturen, socialdemokrat i märgen, riksdagsledamot, friskoleordförande och redaktör i bagaget.

Text:

Toppbild: TT