En ”god nyhet” om flickor och autism – men hur god var den?
Det är välkänt inom läkarkåren att adhd-preparat som innehåller lisdexamfetamin, som säljs i Sverige under varumärket Elvanse, kan trigga psykos hos känsliga personer.
Toppbild: TT
Alltfler flickor diagnostiseras med autism, rapporterade SR Ekot (2/12). Det presenterades som en ”god nyhet”. I alla var det intrycket fraser som "tack vare förbättrade kunskaper" när det gäller kombinationer med ADHD gav. Socialstyrelsens Peter Salmi intervjuades och sa att det var "viktigt" att "man sätter in insatser".
Vilka insatser han syftade på framgick inte.
Det man vet om autism är att det inte kan botas och inte försvinner med åren, men att diagnosen brukar ta sig olika uttryck i olika åldrar. Hjärnfonden har påpekat att en tidig diagnos som kan leda till tidiga anpassade insatser och bra information till alla berörda behövs för att ge så bra förutsättningar som möjligt. Pedagogik, miljö och stöd behöver anpassas utifrån de individuella förutsättningarna.
Pedagogik, miljö och stöd alltså.
Men Ekot berättade också att hälften av de som diagnostiseras med ADHD har någon form av autism. Dubbel- och trippeldiagnoser har blivit allt vanligare. För ADHD-diagnoser får många ett preparat som innehåller lisdexamfetamin. Det säljs i Sverige under varumärket Elvanse. ”Det är oroväckande hur snabbt kraftfulla centralstimulerande preparat ökar”, sa psykiatern Herman Holm efter att SVT (30 maj 2024) visat att psykos är en känd biverkning av ADHD-läkemedel som innehåller lisdexamfetamin, flera experter uppmanade i programmet till större försiktighet vid förskrivning.
Det är välkänt inom läkarkåren att adhd-preparat som innehåller lisdexamfetamin, som säljs i Sverige under varumärket Elvanse, kan trigga psykos hos känsliga personer. Läkemedelsverket har under 2023 upprättat 140 biverkningsrapporter om överdoser av Elvanse i självdestruktivt syfte bland barn och unga.
– Vi ligger högst i Europa nu när det gäller förskrivning av centralstimulerande läkemedel och det är klart att det inte är riskfritt. Jag tror att det är dags att lätta på gaspedalen, sa Herman Holm.
Men att autismdiagnoser nu kan inkluderas i medicineringen med ADHD-preparat, tyder inte på att någon lättar på gasen. Psykiatern Lotta Borg Skoglund skriver på sin diagnosföretags hemsida:
”Det finns inga läkemedel eller mediciner för personer med autism. Men många barn med autism har också andra diagnoser och samsjukligheten (flera diagnoser samtidigt) mellan autism och ADHD är hög. Därför kan det ofta bli aktuellt med medicin mot ADHD för barn med autism också.”
Var det detta som var den goda nyheten?
Knappast riskfri i så fall.