Hoppsan, det blev visst ingen angiverilag
Att Sverigedemokraterna vill det ena och andra betyder inte att det garanterat blir regeringens politik.
Toppbild: TT
Det har demonstrerats, protesterats och höjts röster mot ”angiverilagen”. Vi är inte gränspoliser, har representanter för yrkesverksamma inom offentlig sektor upprepat.
I dag presenterades till slut utredningen ”om stärkt återvändandeverksamhet”, alltså om anmälningsplikten, ett av Tidöavtalets politiskt mest laddade punkter. Och fackförbund, organisationer, oppositionspartier och tankesmedjor som varnat för angiveri visar sig ha oroat sig... i onödan.
På presskonferensen om utredningen förklarade regeringens särskilda utredare Anita Linder att hälso- och sjukvården, skola och socialtjänst inte hör till de myndigheter som ska omfattas av infomationsplikten. Inte heller kommuner ska omfattas. Det blir framför allt Skatteverket som berörs, till viss del även Försäkringskassan, förklarade Linder.
Migrationsminister Johan Forssell underströk att Polisen, Migrationsverket och Säkerhetspolisen föreslås få en rad nya befogenheter, som utökade möjligheter att lagra fingeravtryck, för att kunna verkställa utvisningsbeslut. Avslagsbeslut, efter individuella och rättssäkra prövningar, ska respekteras, sade ministern. Han intygade även att fler kommer att få lämna landet. Skuggsamhället ska pressas bort.
Men vårdpersonal och lärare kommer alltså inte att straffas för att inte ”skvallra”, de kommer inte ens behöva informera. De många plakaten mot ”angiverilagen” får målas om till andra strider. Att Sverigedemokraterna vill det ena och andra betyder inte att det garanterat blir regeringens politik.