Ian Lundin i rätten, till slut
Han riskerar ett långt fängelsestraff. Nu hörs Lundin Oils tidigare chef i rätten för misstänkt folkrättsbrott i Syd-Sudan
Toppbild: Jonas Ekströmer/TT
Ett kvarts sekel har gått, minnet bleknar men rättvisan ska ha sin gång. Ska fru Justitia fria eller fälla Ian Lundin? Åtalet gäller medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan, vilket skulle ha ägt rum åren kring millennieskiftet.
Rättegången inleddes vid Stockholms tingsrätt i september förra året, men det var först den här veckan som huvudpersonen själv fick svara på åklagarens frågor.
När det lilla svenska oljebolaget Lundin Oil kom till Sudan vid slutet av 1990-talet hade landet befunnit sig i inbördeskrig i nära två decennier. Regeringen styrdes av militärdiktatorn Omar Bashir tillsammans med Hassan Turabi, en av vår tids mest prominenta islamister. I den norra halvan av landet bekände sig människor till islam. I den södra var folk kristna eller animister.
Det var i södern oljan fanns, men där fanns också rebellrörelsen SPLA som ville störta regeringen. Kriget böljade fram och åter. Rebellerna intog små byar och delar av landsbygden, regeringen svarade med bombplan och marktrupper. De civila flydde till garnisonsstäder och återvände till sina hemorter när striderna bedarrat.
Utöver regeringsarmén och SPLA fanns ett stort antal löst sammansatta väpnade miliser, oftast under befäl av en tidigare arméofficer. Somliga miliser samarbetade med regeringen, andra med rebellerna. Det var ett mycket svåröverskådligt scenario där aktörerna kunde byta lojalitet från dag till dag. De civilas nöd och fattigdom var monumental, samtidigt som krigsherrarna gjorde sig förmögenheter på plundring.
Mitt i allt detta fanns Lundin Oil med sina tekniskt avancerade apparater och en mångmiljonbudget. Oljeprospektering handlar till stor del om logistik. Att få grejer på plats, att kunna förflytta människor och maskiner. Det innebar att vägar måste byggas i detta för övrigt väglösa land som översvämmades av regn och Nilens vatten halvårsvis. Och det var där de verkliga problemen började för Ian Lundin och hans oljebolag.
År 2001 publicerade den kristna brittiska organisationen Christian Aid en rapport där Lundin anklagades för delaktighet i folkfördrivning och dödande. Det skulle ha skett i samband med byggandet av en väg. Rapporten utgjorde förfärlig läsning. Men var den sann?
Det trodde en svensk åklagare som 2010 inledde en förundersökning som nu alltså har utmynnat i den största och sannolikt dyraste rättegången i svensk historia. Som målsägare står civila sydsudaneser som kräver upprättelse och kompensation.
Om Ian Lundin och hans medåtalade, schweizaren Alex Schneiter, befinns skyldiga väntar långa fängelsestraff och böter i miljardklassen.
Bengt G Nilsson är journalist och författare, bland annat till boken ”Lundin Oil och sanningen om södra Sudan”.