Ingen ska fängslas för att jävlas med religion
Rasmus Paludan döms till fängelse för att ha gett sig på koranen. Tingsrätten rör ihop folkgrupp och religion.
Toppbild: TT / Montage
En enig Malmö tingsrätt dömer Rasmus Paludan till fyra månaders fängelse. Han döms för förolämpning mot en person som han bland annat sagt ”go home to Africa” till, samt för två fall av hets mot folkgrupp vid offentliga framträdanden. Det anmärkningsvärda är att Paludan inte bara döms för missaktande uttalanden mot muslimer – utan även för vad han gjort med koranen.
Att Paludan är illa omtyckt – hans parti Stram kurs fick ynka 156 röster i riksdagsvalet 2022 trots all medial uppmärksamhet – har märkts. Han beskrivs ofta som högerextremist och i domen kan man läsa uttag av vad han sagt vid olika tillställningar. Det mesta är rena barnsligheterna, som att koranen är en ”horbok” och ”bajsbok”. Muslimer beskrivs som orsaken till all världens elände. Men så kan han slänga in att han som advokat haft muslimska klienter och att han även om han inte gillar islam ”kan träffa muslimer som jag tycker är jättesnälla”. Det är minst sagt rörigt och framför allt tjatigt. Paludan har uppenbarligen inte mycket till övers för muslimer. Han ”missaktar”.
Det intressanta är i stället vad mer tingsrätten tar fasta på. Man påpekar exempelvis att Paludans agerande mot koranen – att bränna den, linda in den i bacon med mera – ska ha ”skett för att förarga publiken på platsen”. Men folk kan bli förargade för alla möjliga uttryck för blasfemi. Konstnären Lars Vilks upprörde med en liten teckning, författaren Salman Rushdie med en roman. I Iran ”förargar” kvinnor som inte täcker sig som landets moralpoliser kräver. Ska det ses som brottsligt eller ens klandervärt att förarga den som inte vill se sin religion angripen?
Under de så kallade korankravallerna påsken 2022 och stöket som följde begicks många brott. Det sattes eld på fordon, kastades sten mot poliser, det saboterades stadsdelar och hotades. I den färska domen förflyttas skulden till provokatören. Det heter där att Paludan är ”konfrontativ och offensiv” i uttalanden om islam.
Sverige gav av goda skäl upp de sista resterna av hädelselagstiftningen – trosfridslagen – 1970. I decennier har religiöst övertygade fått hacka i sig filmer som drivit med Jesus och konst som Ecce homo. Yttrandefriheten kan inte göra halt vid religion.
Men nu dömer alltså en svensk domstol sabotage av en religiös bok som hets, och understryker att syftet ska ha varit att ”förarga”. I stället för att döma enbart för hets eller missaktning mot folkgrupp ger man sig på rätten att jävlas med religion. Ingen, inte ens Paludan, ska fängslas för det.