Faktagranskningen har haltat förut
Nya regler gör inte Mark Zuckerberg till demokratins dödgrävare – tvärtom.
Toppbild: AP
När Metas vd och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg nyligen meddelade att företaget slutar med sitt system för faktagranskning, var det många som förfasade sig. Detta trots att Zuckerbergs ambition var att ”återställa yttrandefriheten” och ”minska censuren” då många upplevt sig tystade. Han ville istället införa en lösning likt X/Twitters med ”community notes”, där användarna själva kan bemöta påståenden. Exempelvis ansåg Aftonbladets Karin Pettersson att Facebook därmed blir ”ett propagandaredskap för Trump-anhängare”. Och att Zuckerberg ”gladeligen offrar för demokratin helt centrala funktioner för att gynna sina bolags kortsiktiga intressen”.
Givetvis finns farhågor, men något skifte från upplysta försvarare av allt som är sant och gott till Grima Ormtunga ur Sagan om de två tornen är det inte. Faktum är (no pun intented) att Facebooks faktagranskare har varit minst lika politiska som de Pettersson och andra nu varnar för.
Exempelvis var det Facebook som först begränsade synligheten av New York Posts avslöjande om Hunter Biden och hans läckta epostmeddelanden strax före presidentvalet 2020. Nyheten att Joe Bidens son försökt använda sina politiska kontakter för att göra affärer med utlandet diskvalificerades av Facebooks faktagranskare och beskrevs som en rysk desinformationskampanj, men detta visade sig vara fel.
Likaså teorin om att Coronaviruset hade skapats i ett laboratorium i Wuhan och läckt därifrån. Tidigt under pandemin avfärdades labbteorin som en konspirationsteori bland många andra, men visade sig faktisk ha fog för sig. Det var dock först under 2021 som Facebook hävde sitt förbud mot påståenden om att viruset kunde ha varit skapat av människor. Även Bidenadministrationen pressade Facebook att censurera innehåll om covidvaccinen
Eller ta till exempel Metas policy för ”hatiskt innehåll” som nu också revideras. Den brittiska kampanjorganisationen Sex Matters, som grundades av Maya Forstater och för talan åt de som likt henne själv kritiserat den nya transideologin och påpekat biologiska skillnader mellan män och kvinnor, har flera gånger stött på patrull. Senast i somras blev deras Instagramsida permanent nedstängd. Colette Colfer, aktiv inom Heterodox Academy, la så sent som samma dag som Mark Zuckerberg tillkännagav förändringen upp ett inlägg där hon skrev: ”Jag tror inte att det är möjligt för någon att byta kön […] Kvinnor förtjänar enkönade utrymmen, inklusive för sport, skyddsboenden för våld i hemmet, fängelser, omklädningsrum.”. Hennes konto stängdes omedelbart ner och det var först efter några dagar som det öppnades upp igen.
Det finns också skrattretande exempel på övernitiska faktagranskare. Exempelvis har Snopes, som tidigare samarbetat med Facebook, faktagranskat den kristna satirsajten Babylon Bees artiklar upprepade gånger. Alltifrån inlägget om att Demokraterna krävt att domaren i Högsta domstolen ”Brett Kavanaugh skulle genomgå ett DNA-test för att bevisa att han faktiskt inte är Hitler”, till posterna om att den vänsterlutande demokraten Alexandria Ocasio-Cortez upprepade gånger ”gissade på ’gratis’ i tv-programmet ’The Price is Right’” samt att partikollegan Ilhan Omar faktiskt ställt frågan ”Om Israel är så oskyldigt, varför insisterar de då på att vara judar?”
Metas förändringar kanske inte leder till en den perfekta utopin för det fria utbytet av idéer och åsikter – det finns utmaningar kvar – men det är i alla fall ett steg i rätt riktning
Jacob Rudenstrand är biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen