Den evige provokatören Le Pen är död
Han förde den franska extremhögern från en politiskt marginell roll till en betydande.
Toppbild: AP
Jean-Marie Le Pen är död. Han dog på en vårdinrättning i Paris där han vårdades sen en tid tillbaka. Le Pen blev 96 år.
En av vår tids mest kontroversiella europeiska politiker har därmed gått ur tiden. I Frankrike fylls nu tidningarnas sajter och alla direktsändningar i tv med kommentarer kring grundaren av Nationella Fronten, ett nationalkonservativt parti med sina rötter i fascismen.
”Jean-Marie Le Pen var omgiven av sin familj när han i dag tisdag vid 12-tiden kallades hem av Gud”.
Så skriver familjen i ett meddelande till AFP. Den franska nyhetsbyrån beskriver Le Pen som ”En evig provokatör och pionjär för den europeiska extremhögern”. AFP skriver också att Le Pen var ”besatt av invandringsfrågan och av judarna” men också att han var den som förde den franska extremhögern från en marginell roll till en betydande.
Jean-Marie Le Pen grundade 1972 Nationella Fronten. Han blev snabbt hyllad i sina egna kretsar och avskydd av sina motståndare, inte minst för sina uttalande om Förintelsen, som han kallade för ”en historisk parentes”. Jean-Marie Le Pen var fallskärmsjägare i Algeriet, där han har anklagats för att ha torterat folk. Han grundade Front National tillsammans med vännerna Léon Gaultier och Pierre Bosquet, båda med ett förflutet i tyska Waffen-SS under nazistregimen, samt Victor Barthélemy, även han kollaboratör med tyskarna när dessa ockuperade Frankrike under andra världskriget.
Han hade ett stormigt privatliv, med tre döttrar, varav Marine Le Pen är den mest kända. Hon är hans politiska arvtagerska men var också den som såg till att han förlorade makten då hon tog över partiet, uteslöt fadern och döpte om det till Nationell Samling.
År 1976 redan, fyra år efter att Le Pen grundat Nationella Fronten, var dock såväl han som döttrarna nära att dö i ett bombattentat mot familjens lägenhet i Paris. Snart femtio år senare förblir attentatet olöst, ingen har gripits för dådet.
Flera timmar efter Jean-Marie Le Pens död hade inte Italiens premiärminister Giorgia Meloni kommit med någon kommentar ännu. Hon har länge haft god kontakt med Marine Le Pen, men aldrig med fadern, vars mer extrema åsikter Meloni vill distansera sig ifrån, nu när hon som regeringschef gjort allt för att bli accepterad i maktens salonger i Bryssel och Washington.
Efter Jean-Marie Le Pens död har Frankrikes president Emmanuel Macron nu uttryckt sina kondoleanser till familjen men säger också att ”Historien får döma honom”.
Den nuvarande ledaren för Nationell Samling, tillika Marine Le Pens vapendragare, Jordan Bardella säger däremot att Jean-Marie Le Pen alltid haft landets bästa i åtanke: ”Han har alltid tjänat Frankrike och försvarat vårt lands identitet och suveränitet”.
Splittrade omdömen som väl speglar en djupt polariserande politikers liv och livsgärning.