Slöseri är slöseri, om än i kamouflagefärgade dosor

Musks "besparingsministerium" får oväntat stöd av Bernie Sanders.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Kan en ohelig amerikansk allians få bukt med landets kroniska budgetproblem? Det låter osannolikt med tanke på hur polariserad den federala politiken har blivit under de gångna tjugo åren. Men diskussionen, även om den skulle visa sig mest handla om spinn och positionering, pågår åtminstone. Dessutom i en ögonbrynshöjande ensemble av aktörer.

Donald Trump meddelade kort efter valet att de båda affärsmännen Elon Musk och Vivek Ramaswamy skulle leda ett ”departement” (det är snarare en arbetsgrupp, eftersom nya departement måste godkännas av kongressen) som ska identifiera slöseri med skattemedel. Målet är att spara 500 miljarder dollar per år, alltså i runda slängar 7,5 procent av de 6,75 biljoner dollar som USA:s federala utgifter uppgick till under 2024.

Det är ungefär i nivå med nedskärningarna i Sverige under budgetsaneringen på 1990-talet. Fullt möjligt – men politiskt smärtsamt. Just därför är det väldigt intressant att Bernie Sanders, den enda senatorn som öppet kallar sig socialist, har öppnat för att diskutera sådana besparingar. Sanders kommer vilja sänka försvarsutgifterna, vilket kan bli svårt för Trump. Men enbart signalen om samtal är viktig, eftersom den i all sin enkelhet är det mest konkreta blocköverskridande budskapet på decennier när det gäller att hantera landets enorma underskott och statsskuld.

Västvärldens invånare har i trettio år levt under teknokratiska diktat om vad som är ”möjligt”.

Barack Obama, amerikansk rekordhållare i budgetunderskott, hävdade på sin tid att även mindre besparingar än Musks var omöjliga. I Europa har vi fått höra att det inte fanns några alternativ till det vanvettiga stimulanspaketet NextGenerationEU, som innebar en gemensam upplåning av 750 miljarder euro – motsvarande svenska statens utgifter i ungefär sex och ett halvt år - varav merparten var rena bidrag från välskötta till vanskötta länder.

Men här och var sker nu en omprövning av detta konferensrums-konsensus. I Argentina har Javier Mileis radikala åtstramningspolitik mer än halverat månadsinflationen på mindre än ett år. I Europa har självaste Mario Draghi dömt ut EU:s diverse försök att skapa tillväxt. Och i USA har delstater som satsat på avreglering (Idaho, South Dakota, North Dakota, Montana) visat sig klart mer framgångsrika än de som reglerat mest (Kalifornien, New York, New Jersey, Illinois).

Om Bernie Sanders och andra demokrater faktiskt vill spela boll så bör Republikanerna ta emot erbjudandet. Och de bör även vara öppna för att diskutera försvarsbudgeten, inte minst eftersom Pentagon inte klarat någon revision de senaste sex-sju åren. Slöseri är slöseri, om än i kamouflagefärgade dosor.

Det omöjliga är inte att reformera vanskötta ekonomier. Det omöjliga är evig upplåning och gränslösa ränteutgifter som på sikt kan hota dollarns globala ställning. Medierna må avsky Elon Musk. Men om en osannolikt ohelig allians mellan honom, Trump och Sanders faktiskt kan leverera så förtjänar trion inget mindre än vår tårfyllda tacksamhet.

Johan Ingerö är seniorkonsult på "The Labyrinth" och medarbetare på Fokus.

Text:

Toppbild: AP