Kommunerna måste orka säga nej till frestande initiativ

Tyvärr är Göteborgs märkliga minnesdag för afrosvenskar inget unikt. Kommunerna ger sig ofta in på områden de inte ska ägna sig åt. 

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I Göteborgs-Posten kunde man nyligen läsa en intressant text om hur Göteborgs kommun ska arbeta mot rasism. Som ofta finns det goda intentioner bakom sådana initiativ för hur rasism ska motarbetas. Dilemmat blir när kommunen måste slå knut på sig själv för att kunna inrätta en minnesdag för afrosvenskar. Man söker sig då tillbaka till att Sverige hade ett fotfäste på en ö i Karibien på 1700-talet. Som bekant har Sverige inga ättlingar till slavar eller kan påstås ha något större ansvar för slaveri. Ändå ska en lokal minnesdag inrättas i Göteborg 2024.

Tyvärr är den här märkliga minnesdagen inget unikt. Kommunerna ger sig ofta in på områden de inte ska ägna sig åt. När partier i koalitioner ska göra upp varandra kan man gå med på saker som inte synbart kostar så mycket. Likaså finns det en del tjänstemän som fyller sina dagar med att komma på uppdrag som inte ligger inom den kommunala kompetensen. 

När jag läste om den här historien drog jag mig till minnes något jag var med om som socialdemokratiskt kommunalråd. Luleå kommun fick frågan att underteckna ett upprop - Ett kärnkraftsfritt Bottenviken. Alla andra kommuner i regionen hade redan anslutit sig. I praktiken skulle det innebära att vi med ett sånt uttalande skulle tagit ställning mot de aktuella kärnkraftsprojekten i norra Finland. Fullmäktige bestämde att inte delta i uppropet då det just hade udden riktad mot vårt grannland Finland. Vårt svar var tydligt att detta inte var en fråga för kommunal nivå, utan en internationell fråga som svenska nationella myndigheter fick hantera.

Förutom det uppenbara att vi som kommun inte skulle ansluta oss till ett upprop som innebar en konflikt med grannarna i Finland måste man också undra om frågan som sådan. Givet det behov av elektricitet som finns var det också utifrån den aspekten märkligt att som kommun agera mot att det skulle produceras mer el i Bottenviksregionen. Det behövs mer elektricitet för industrin i norr – inte mindre. Varför ska man som kommun agera mot det?  

De här exemplen visar hur frestande och enkelt det är som kommunföreträdare att ta initiativ mot rasism eller mot kärnkraft. Men det blir lika uppenbart hur fel det kan bli. Det är snarare så att beslutsfattare i kommunerna måste bli mer restriktiva med vad man lägger tid och pengar på. Fokusera i stället på det som år huvuduppgiften i kommunerna och det kommer garanterat bli nöjdare medborgare. 

Text:

Toppbild: TT