Lärdomen är att vi inte kan ta USA:s stöd för givet
Det är bara att inse att uppförsbacken var för svår för Harris och Demokraterna.
Toppbild: TT
Donald Trump blir USA:s nästa president och Republikanerna vinner även senaten och sannolikt också representanthuset. Med ett sådant utfall kan Trump genomföra sin politik med stabilt stöd i kongressen.
Det är bara att inse att uppförsbacken var för svår för Harris och Demokraterna. Väljarna rankade frågan om ekonomin, och då främst privatekonomin, som den viktigaste frågan och där står Trump stark. Om känslan hos väljarna är att landet är på väg åt fel håll och ekonomin spelar stor roll så är det svårt för en kandidat som Harris att övertyga väljarna om att hon är rätt person att leda landet. Likaså är invandring och brottslighet viktiga frågor för väljarna och även där belastar det sittande president och vice president. Då vill man ha förändring och det står Trump för.
Vad väntar nu? Jag tror vi är många som minns Trumps förra mandatperiod med ett ständigt kaos och överraskande utspel. Det är svårt tro att det kommer bli annorlunda nu, utan tvärtom värre givet att nu kommer de sansade republikanerna inte längre finnas med i administrationen. Trump har varit tydlig med att det väntar stora förändringar om han blir vald. Att det kommer påverka relationerna med EU och Nato negativt får vi räkna med.
Vad kan då Sverige och Europa göra? En lärdom är att vi inte kan ta USA:s stöd för givet, utan vi måste säkerställa att Europa självt kan skapa en växande ekonomi som kan ge ett välstånd och trygghet. USA kanske inte står vid vår sida när Ryssland blir alltmer aggressivt. Säkerheten för Europa måste i högre utsträckning bli vårt eget verk.
För Sveriges regering och riksdag är det viktigt att analysera och dra slutsatser om det nya läget. Vi kan inte ha en så svag ekonomi och hög arbetslöshet som i dag då det underminerar vår säkerhet på ett allvarligt sätt. Jag förväntar mig att regeringen och delar av oppositionen tar varandra i hand och genomför reformer som kan hålla över tid för att främja jobb och tillväxt. Det har inte gjorts några större reformer på väldigt länge i Sverige, till exempel en skattereform, och det är dags för det nu.
Utfallet i USA-valet blir förhoppningsvis en väckarklocka för ledarskapet i politik, näringsliv och akademi att Sverige måste skärpa sig och bli bättre. Skola, universitet, arbetsmarknad, skatter och annat måste nu reformeras så vi kan klara att säkra välfärden samtidigt som vi kan rusta upp försvaret till en högre standard. Så tar vi ansvar för vårt lands framtid.
Niklas Nordström är tidigare S-topp med intresse för amerikansk politik