Man inkluderar inte med ”god helg”
Uppsala universitet har sällat sig till ”inkluderarna”. Men att förminska svensk kultur får bara hitkomna att känna sig exkluderade.
Toppbild: TT
Svenska SSAB uppmanade anställda i Sverige att undvika att säga ”god jul” till kollegerna. Märkligt, tyckte många. På sitt intranät skrev företaget:
”Det är viktigt att inse att våra kolleger kan fira olika högtider. December är en månad fylld med olika kulturella, religiösa och sekulära helgdagar som firas över hela världen. Genom att använda ’god helg’ eller säga både, ’god jul och god helg’ kan vi säkerställa att alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett vad de tror på.”
Förnumstigt, obegåvat och med de vanliga fluffuttrycken: ”Säkerställa”, ”inkluderad”, ”respekterad”. Bland vänner av annan tro och utan tro som jag pratat med om det här, är det inte en enda som tycker att SSAB handlat rätt. Tvärtom. Det ängsliga svenska sättet att förminska sin egen kultur föder förakt och gör snarare att hitkomna känner sig exkluderade.
Tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin uttryckte det väl på sin Facebook-sida (citat ur Expressen): ”Jag var i Kairo igår och är i Riyadh idag. I taxin på väg till flygplatsen dånade ’Stilla natt’ på radion. Den fd turistministern önskade självklart god jul så småningom. Alla saudier jag känner gör samma sak. Jag önskar dem god jul tillbaka. Och Eid Mubarak när de firar det. Självutplåning är inte vägen till tolerans och inkludering. Önska era kollegor en riktig god jul och bjud istället med dem på våra traditioner. Ska det vara så svårt?”
Någon vecka senare visade det sig att Uppsala universitet också sällat sig till ”inkluderarna”. Dess alumnnätverk hade skickat mejl till sina alumner och önskat dem ”god helg”. I stället för att, som vi gör i Sverige, önska ”god jul”, använde de det neutrala ”god helg” som inte säger någonting alls om vad det är för helg som firas.
På frågan om varför man valde att inte önska alla alumner en god jul, svarade universitetets avdelningschef Agneta Stålhandske föredömligt snabbt. Hon skrev i svaret ”Såvitt jag känner till har universitetet inte tagit ställning till vilken av dessa hälsningar som ska användas utan det beslutas, efter övervägande, av ansvarig avsändare (i detta fall ytterst jag)”. Dessutom lade hon till att ”Alumnnätverket utgörs av ca 32 000 alumner, representerande ca 150 länder. Vi har därför valt att önska God helg för att därmed inkludera samtliga mottagare”.
Frågan är varför mottagarna inte skulle inkluderas av ”god jul”.
Aningslösheten hos alltför många i Sverige är stor. Den har varit skadlig för integrationen. Vill man inkludera, ”ta in” människor i sin gemenskap så slätar man inte ut sina seder och bruk, sin egen kultur, utan tydliggör den så att alla inkluderas. Lika väl som vi skulle önska folk Eid Mubarak om vi bodde i ett land där muslimska högtider firas, lika väl kan vi tro att de som flyttat hit vill önska oss en god jul.
Merit Wager är bland annat skribent och har i över 20 år skrivit om migration och andra samhällsfrågor.