Mario Draghi säger ”whatever it takes” – igen
Akut oro för tillväxten i EU. Nu översätts euro-räddarens rapport till svenska.
På en konferens i Norge har Jacob Wallenberg flaggat för sin oro att Europa halkar efter USA och Kina i den globala konkurrensen. Siffrorna talar sitt tydliga språk om hur USAs ekonomi växer med högre tillväxt och produktivitet. Kina drar ifrån Europa med hästlängder på väsentliga områden såsom elektrifiering och digitalisering. Sett över tid blir resultatet förskräckande och skadar Europas förmåga att upprätthålla vårt välstånd. Det är lätt att instämma i hans oro.
Jag har själv landat i att utfallet i USA-valet kan bli den spark i baken Europa behöver. På det sättet kom Mario Draghis rapport i höstas vid en lämplig tidpunkt. Där finns en bra utgångspunkt för EU och Europa.
Draghis hade en central roll för att rädda euron och hålla ihop EU under sin tid som chef för ECB mellan 2011 och 2019. När han 2012 deklarerade att han och ECB till varje pris skulle skydda euron var det en skarp och nödvändig markering för att säkra sammanhållningen av EU. Klippet är legendariskt. "Inom vårt mandat kommer ECB göra whatever it takes för att rädda euron. Och tro mig, det kommer räcka." Efter att dammet lagt sig hade Draghi en hög status i EU-kretsarna. Därför var det inte konstigt att han fick i uppdrag av EU-kommissionen att formulera en rapport som nu kan visa vägen framåt som fokuserar på investeringar, innovation och tillväxt.
Rapporten ska nu översättas till svenska av Timbro. Den innehåller tre väsentliga delar. För det första: EU måste satsa mer på innovation och identifiera nya tillväxtmotorer. För det andra: EU måste sänka energipriserna samtidigt som koldioxidutsläppen minskar. För det tredje: EU måste anpassa sig till en allt mer osäker geopolitisk situation och minska sitt beroende av omvärlden. Rapporten är en minst lika skarp knäpp på näsan av det europeiska näringslivet som av politiken. USAs näringsliv investerar skyhögt mer i digitalisering och AI jämfört med Europa.
Jag är sedan länge övertygad Europavän och stor anhängare av EU. Men det är helt uppenbart att vårt sätt att möta framtiden inte funkar i den värld vi befinner oss i. Som alltid gäller det då att orientera sig efter terrängen och inte efter den gamla kartan.
Draghis rapport hjälper Europas ledare i politik, näringsliv och akademi att göra ett gemensamt omtag. Det som dock måste uppmärksammas är enligt min mening de pengar Draghi menar ska satsas. Om det är för att investera i olika typer av fysisk och digital infrastruktur, universitetens och näringslivets forskning, utbildning av morgondagens arbetskraft och liknande så har jag inga problem. Oron är att EU frestas att fortsätta den inslagna vägen och kasta stora pengar på enskilda projekt som till exempel Northvolt. Rimligen har vi lärt oss att det är fel väg att gå.
Ta istället fasta på de delar av rapporten där Draghi pekar på vikten av att förbättra konkurrensen, ha skatter och regleringar som gynnar tillväxt och produktivitet, ha ett attraktivt klimat för investeringar, för företagare och för löntagare.
Europa har de senaste hundra åren tagit sig genom två världskrig och allvarliga kriser som finanskrisen och pandemin. Som alltid handlar det om ledarskap och att visa vägen framåt. Europas beslutsfattare bör läsa Mario Draghis rapport – och själva har vi den snart på svenska.
Niklas Nordström var tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå och ordförande för Business Sweden. Idag konsult i eget bolag.