Vem tvingas vika sig, Donald Trump eller Liz Cheney?
6 januari – ödesdigert datum för USA.
Än en gång är det den 6 januari och valresultatet ska fastställas i Kapitolium. Precis som samma datum för fyra år sedan då kongressen stormades. Vi var många som chockerade såg hur mobben agerade. Vi kunde i livesändning se hur en form av statskupp utspelade sig och hur skrämmande nära det var att våldsverkarna nådde de amerikanska beslutsfattarna i kongressen. Allt för att Donald Trump hetsade sina anhängare och försökte tvinga sin vicepresident Mike Pence att agera på ett sätt som skulle ha omkullkastat hela valprocessen.
USA klarade prövningen, men konsekvenserna var allvarliga. Fem personer dödades. 140 poliser skadades och ytterligare fyra begick självmord efter den traumatiska händelsen. 1500 personer befanns skyldiga till olika typer av brott i samband med 6 januari, några dömdes till långa fängelsestraff.
Försöken att ställa Trump till svars genom riksrätt misslyckades. En kommitté med företrädare för både Demokraterna och Republikanerna skrev en omfattande rapport om vad som hände och vilka krafter som var i rörelse inför och under attacken den 6 januari 2020.
Liz Cheney, tidigare republikansk politiker, blev ansiktet utåt för gruppen. Hon representerade också de Republikaner som ville hindra Trump att någonsin kandidera igen. I förra veckan fick Liz Cheney ta emot en hedersmedalj av president Biden. Trump skrev då på X att Cheney är korrupt och en krigshetsare. Med tanke på den press och de hot Cheney utsätts för var hennes svar imponerande. Hon låter sig inte skrämmas till tystnad. ”Donald, this is not the Soviet Union. You can’t change the truth and you cannot silence us.”
Det måste vara svårt att ställa sig vid sidan om det parti som hon och hennes familj varit med och format i årtionden och veta att den värsta stormen för henne ännu inte börjat.
Nationen har nämligen inte läkts och enats efter den 6 januari 2020. I stället har händelsen fortsatt prägla båda sidor och konflikterna har fördjupats. Trump har kallat dem som dömdes efter stormningen för frihetshjältar och lovat benåda dem.
Tillsammans med republikanska kongressföreträdare vill han gå hårt åt Liz Cheney, rentav fängsla henne och andra som utredde stormningen 6 januari och som ville ställa Trump till ansvar. Såren och konflikterna ser ut att bli än djupare.
Problemet för oss andra är att ett inåtvänt och förbittrat USA ägnar mindre tid åt världen. Just nu skulle vi behöva ett aktivt USA som tar kampen mot Ryssland, Kina och Iran. Det ter sig inte så sannolikt med den politik som Trump har aviserat.
Niklas Nordström var tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå och ordförande för Business Sweden. Idag konsult i eget bolag.