Ny rapport beskriver tortyr av israelisk gisslan
Israeler som tillfångatogs i samband med 7 oktober-massakern utsattes för ofattbar grymhet.
Toppbild: Wiktor Nummelin/TT
Gisslandramat i Gaza är den enskilt största och mest splittrande fråga som staten Israel har upplevt under sin 77 år långa historia. Tiotusentals människor över hela landet samlas återkommande för att demonstrera mot regeringens oförmåga att befria de kvarvarande fångarna. Alla andra arabiska övergrepp som israelerna har tvingats uthärda sedan 1948 bleknar i jämförelse med terrorattacken den sjunde oktober 2023. Det israeliska svaret på terrorattacken saknar också motsvarighet i konflikten mellan Israel och arabvärlden.
När Hamas attackerade Israel mördades omkring 1 200 människor och 251 personer fördes med våld till Gaza. Några har släppts i en fångutväxling men omkring 100 befinner sig fortfarande i fångenskap på hemlig ort på den sönderbombade landremsan utmed Medelhavet. Hur många som fortfarande är i livet är dock ovisst.
Det israeliska hälsoministeriet har nu skickat en rapport till Alice J. Edwards, FN:s särskilda rapportör kring tortyr och annan grym och omänsklig behandling. Den bygger på intervjuer med ett antal av dem som har frigivits.
De män, kvinnor och barn som rapporten handlar om berättar om fysisk och psykisk tortyr av varierande art. Många har blivit våldtagna upprepade gånger, brännmärkning har förekommit i syfte att plåga och förnedra. Flera vittnar om att de har tvingats sitta inlåsta ensamma i mörker under långa perioder och utsatts för systematisk svält.
Ett antal individer sårades i samband med att de togs till fånga och fick i några fall genomlida primitiva kirurgiska ingrepp utan bedövning för att avlägsna granatsplitter och kulor.
Det är svårt att gradera lidandet, men medicinsk personal som har undersökt de frigivna observerade att psykiska störningar var allmänt förekommande. I samband med attacken den sjunde oktober fick många av dem som greps och fördes till Gaza först bevittna hur nära anhöriga mördades och deras hem förstördes. Under fångenskapen har de ofta tvingats bevittna våld mot medfångar, inklusive våldtäkter.
Ett fenomen som omnämns i rapporten är det som kallas överlevandeskuld. De som haft turen att släppas ur fångenskapen känner många gånger en djup skuld gentemot dem som fortfarande sitter fängslade, eller som dödats.
Allt detta är välkänt för judar, inte bara dem i Israel. De bär på ett kollektivt minne av Förintelsen och känner hur historien upprepar sig.
Återstår att se hur FN:s särskilda rapportör kommer att reagera på vittnesmålen.
Bengt G Nilsson är författare till boken ”Israel och hennes fiender” (Ethno Press 2023)