Regeringen driver utredare att komma fram till ”rätt” slutsats

Pengaflödet mellan LO och Socialdemokraterna ska strypas, oavsett vad juristerna säger.

Text:

Toppbild: Johan Nilsson/TT

Toppbild: Johan Nilsson/TT

Så har då regeringen ännu en gång intervenerat i en utredning som förväntas leverera något annat än vad regeringen önskar.

Enligt direktiven till utredningen Förstärkt insyn och transparens i finansieringen av politiska partier ska kommittén lämna ”författningsförslag som kommittén bedömer är motiverade”, bland annat vad gäller kravet på samtycke från medlemmarna i en arbetsmarknadsorganisation innan partistöd utbetalas. I klartext handlar det om de miljoner som LO-förbund pumpar in i det socialdemokratiska partiet. 

Kommittén fann att det var tveksamt att staten går in och reglerar hur en organisation använder sina medel. En sådan reglering anser utredningen svårförenlig med den grundlagsfästa föreningsfriheten.

När kommitténs slutsatser nådde regeringskansliet blev det annat ljud i skällan.

Enligt utredningens ordförande, tidigare justitierådet Mats Melin, har regeringen meddelat att den kommer att besluta om ett tilläggsdirektiv vid regeringssammanträdet på torsdag, den 23 januari.

I ett e-brev som SvD läst skriver Mats Melin till ledamöterna att regeringen kommer att kräva att utredningen ”oavsett kommitténs bedömning i sak” ska lämna förslag på hur en lagbestämmelse kan utformas för att stoppa bidrag till partier och kandidater från arbetsmarknadens organisationer.

Det självständiga utredningsväsendet är sedan länge ett minne blott.

Regeringen har även tidigare krävt lagförslag trots att en utredning inte anser att det bör införas. Den har tagit över utredningar för att snabbutreda frågor inom regeringskansliet, styrt utredare till att komma fram till ett visst förslag, och när en utredning inte levererat som tänkt har de tillsatt en ny utredning med uppdrag att ta fram lagförslag, utan att pröva om det är förenligt med grundläggande rättsprinciper.

Till detta kommer att utredare och remissinstanser har fått allt snävare tidsramar. Frågor som traditionellt utretts inom parlamentariska kommittéer har bedrivits av ensamutredare eller bokstavsutredningar inom regeringskansliet. Lagrådet har upprepade gånger påpekat brister i beredningen av lagförslag.

Visserligen är utredningsförslag saker som regeringen kan använda lite som den vill. Men detta paradigmskifte i hanteringen av kommittéerna innebär att den svenska utredningstraditionen körs i sank. Det borde oroa alla. Oavsett vad man tycker i sak.

Nils Funcke är journalist och yttrandefrihetsexpert.

Text:

Toppbild: Johan Nilsson/TT