S måste erkänna att det var fel att stoppa kärnkraften

Utan tydlig avbön väcks misstanken att MP:s politik går i repris nästa gång S regerar.

Text: Niklas Nordström

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Elpriserna i södra Sverige skenar. Återigen blir vi i realtid påminda om att det var ett experiment som Sverige gav sig in på när man förändrade elsystemet i grunden.

På engelska använder man ibland talesättet: If it ain’t broke – don’t fix it. Man hade önskat att de svenska politiker som tog besluten om att avveckla kärnkraften i stället hade lyssnat på det talesättet. Sverige hade kanske världens smartaste och bästa elsystem. Vattenkraften i norr och kärnkraften i söder försörjde oss med grön, billig och stabil elektricitet.

I stället för att låta det välfungerande elsystemet vara ifred beslutade man att avveckla eller omöjliggöra stora delar av svenska kärnkraften. Den nya linjen blev att subventionera utbyggnad av vindkraft med elcertifikat. Det skapade en volatilitet och osäkerhet i elförsörjningen som inget bett om. Nu sitter hushåll och företag i södra Sverige med hjärtat i halsgropen och undrar om man har råd att köra tvättmaskinen och om man ska låta maskinerna stå stilla på industrin.

Socialdemokraterna går ut med budskapet att de skenande priserna är regeringens fel. Jag skulle i stället vilja höra en förklaring om det egna ansvaret. Från 1990-talets slut har Socialdemokraterna, tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet, haft en mycket tydlig politisk riktning att avveckla och förhindra kärnkraftens existens i elsystemet. Den situation vi har i dag bär absolut alliansregeringen också ansvar för. De satte ingen ny kurs under de åtta åren de styrde. Men huvudansvaret faller på S. Det är en politiskt skapad situation vi har. Om S ska vara trovärdiga när man kritiserar regeringen krävs ett offentligt erkännande om partiets egen roll och ansvar.

Allt tal om blocköverskridande överenskommelser måste vila på insikten att den förda politiken från 1990-talets slut är huvudskälet till de problem vi har: skenande priser och instabila elsystem. Först när S gör offentlig avbön, så blir det trovärdigt att man också är redo att fatta rätt beslut framåt. Annars väcks misstanken att framtida beslut om elförsörjningen kommer bestämmas av Miljöpartiet igen, som så många gånger förr.

Text: Niklas Nordström

Toppbild: TT