Skolkoncerner överdriver och hittar på för att slippa offentlighetsprincip
Frågan handlar om medborgarnas rätt till full insyn i samhällets viktigaste institution, skolan. Politikerna får inte backa i den här frågan.
Toppbild: TT
Med jämna mellanrum får jag mail med förfrågningar om att få ta del av handlingar. Eftersom de till stora delar förvaras elektroniskt tar det sällan mer än någon minut att lämna ut dem. En av grundbultarna i demokratin är offentlighetsprincipen. Den ger medborgarna insyn i hur offentligt finansierade verksamheter fungerar. Trots att enskilda skolhuvudmän till hundra procent finansieras av skatter är de fortfarande undantagna från offentlighetsprincipen. Nu är det på väg att ändras efter förslag från Skolinformationsutredningen.
Frågan om offentlighetsprincipen för friskolor har utretts tidigare. 2015 föreslog en statlig utredare att friskolor skulle omfattas av samma lagstiftning som kommunala skolor. Nu har frågan utretts igen och en statlig utredare har meddelat att det inte finns något hinder för införandet. Det fanns inga hinder 2015 och inte heller år 2024.
Almega utbildning, före detta Friskolornas Riksförbund, lägger det mest radikala förslaget och kräver att offentlighetsprincipen ska skrotas även för kommunala skolor. Det skulle innebära att journalister inte kan granska skolor som fuskar. Forskare skulle inte kunna ge oss viktig information om hur skolsystemet fungerar och medborgare skulle inte ha insyn i den verksamhet vi är med och finansierar. Almega utbildning vill i stället ha en insynsprincip vilket är att likställa med den insyn vi har i dag i form av betyg, elevunderlag och personalstatistik.
Kunskapsskolan och Internationella Engelska Skolan, IES har skickat in remissvar på utredningen där de beräknar av kostnaderna för införandet. Kunskapsskolan menar att det kommer kosta 23 miljoner. IES går längre och beräknar kostnaden till 32 miljoner. Det är någon procent av omsättningen. Det innebär att Kunskapsskolan kommer att anställa 38 heltidsanställda och IES 54 personer. Eftersom det bara tar några minuter att lämna ut en handling beräknar de att de kommer lämna ut mellan 270 000 - 350 000 handlingar per år.
Ingen tror att de kommer lämna ut fler handlingar än vad Stockholms stad och Polismyndigheten lämnar ut tillsammans under ett år. Det är överdrifter och påhitt.
Det som är sant är att:
- friskolor ersätts med administrativ schablon på tre procent
- om enskilda skolor har kostnader för offentlighetsprincipen kompenseras de av kommunen
Fristående huvudmän kommer precis som kommunala ha en viss central kostnad. Skolkoncernerna är större än de flesta kommuners hela skolorganisation så det kommer inte att vara ett problem.
Utredaren har beräknat kostnaden för offentlighetsprincipen. Alltså på riktigt, inte i skolkoncernernas fantasi. Huvudmän med endast en förskola kommer ha en kostnad på cirka 4 procent. För skolkoncerner som driver mer än en förskola landar kostnaden på cirka 0,5 procent. Man kan tycka vad man vill om att friskolor kommer att omfattas av offentlighetsprincipen men lite saklighet hade varit klädsamt.
Frågan är principiell och handlar om medborgarnas rätt till full insyn i samhällets viktigaste institution, skolan. Politikerna får inte backa i den här frågan.