Stålindustrin har blivit woke

SSAB vill inkludera och byter "jul" mot "helg". Trots att kristna förföljs i länder där bolaget verkar.

Text: Jacob Rudenstrand

Toppbild: Christine Olsson/TT

Toppbild: Christine Olsson/TT

Man kan ana hur Luciatåget gick till hos SSAB – åtminstone det som företagets HR-avdelning såg framför sig. In skrider en ljusbärande och vitklädd grupp, men i stället för Stilla natts och Sankta Lucias exkluderande textrader påminns de anställda om att ”skapa en arbetsplats där mångfald inte bara välkomnas utan också hyllas”.

Att det från SSAB:s HR-avdelning, eller rättare sagt från företagets ”Globala Inkluderings och mångfaldskommitté”, i dagarna har utgått ett påbud om att önska varandra ”god helg” i stället för ”god jul”, för att ”säkerställa att alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett vad de tror på”, är egentligen inte överraskande. Det ovanstående citatet kommer nämligen från SSAB:s pressmeddelande i oktober då företaget firade ”Global Diversity Awareness Month”.

Julfirandet får ursäkta. Hos SSAB är det mångfaldsdagar och inkluderingsiver vi hyllar. Kanske är det en fingervisning att stålkoncernen sedan tidigare är en del av Diversity Charter Sweden. Under året har man nämligen ordnat webbinarium om ”Hur bra är arbetsgivare på att inkludera religiösa medarbetare?" där det uppmanades att inte att vara nyfiken på troendes fastevanor då det skapar mikroaggressioner, och ”Hur kan bilder och texter vara inkluderande/exkluderande?” där man skolats i ”normkreativa” sätt att kommunicera. Man kan se det framför sig: ”Tänk om våra julönskningar orsakar mikroaggressioner?! Hur ska vi kommunicera normkreativt?”

Att SSAB och andra medlemsföretag, -organisationer och -banker i Diversity Charter är medvetna om olika bakgrunder och övertygelser bland de anställda är en sak, men att utgå från att troende människor är mer känsliga än andra tenderar att leda till en låga förväntningars rasism. Det skapar även en rad blinda fläckar. Som den att det är under julen som kristna minoriteter är som mest utsatta – och det i flera av de länder där SSAB har eller siktar på att ha verksamhet.

Som i Indien, där SSAB funnits sedan 2009 och år 2019 hade tiodubblat sin verksamhet. Under förra julen rapporteras 23 riktade attacker mot olika kyrkor, varav många skedde under själva juldagen. I Pakistan, där företaget också har kontor, var förra julen allt annat än glädjefylld efter månader av attacker. Eller i Nigeria, en marknad som SSAB har velat ta sig in på länge och samtidigt det land, enligt Open Doors, där flest kristna förlorat livet, dödades flera gudstjänstbesökare redan under första advent. Förra julen dödades nära 200 kristna i Nigeria och tusentals förlorade sina hem i koordinerade attacker.

Dessa har knappast någon nytta av att svenska internationella företag fokuserar på mikroaggressioner och att uppfostra sina anställda till rätt inkluderingslära i samband med en av de största kristna högtiderna. Och god helg kommer trots allt från ordet helig. Så inkluderande var SSAB när det gällde sekulära känsligheter.

Jacob Rudenstrand är biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen

Text: Jacob Rudenstrand

Toppbild: Christine Olsson/TT