Försäkringsbolagen i LA är inga änglar – och ska inte vara det
Kaliforniens klåfingriga regleringar har ställt tiotusentals utan hemförsäkring.
Toppbild: Ethan Swope / AP
År 1988 röstade Kaliforniens delstatskongress igenom proposition 103. Avsikten var att skydda försäkringstagare från stora och omotiverade prishöjningar genom att sätta ett pristak på försäkringar och kräva att prishöjningar skulle spridas över tre år. Dessutom krävdes tillstånd från myndigheterna för att höja premierna med mer än 7 procent.
Som ofta är fallet med prisregleringar ledde lagen till en dysfunktionell marknad och fick en rad oavsiktliga konsekvenser. Bland annat hindrades försäkringsbolagen från att ta full hänsyn i sin prissättning till den ökande risken för bränder i det allt torrare Kalifornien. Bolagen kan och får visserligen godkänt för att höja premierna ibland – delstatens största hemförsäkringsbolag State Farm fick exempelvis tillstånd att höja premierna med 20 procent i januari förra året och ansökte då genast om ytterligare en höjning på 30 procent – men det är en långsam och besvärlig process i det byråkratiska Kalifornien, och de höjda premierna räcker inte för att täcka bolagens skenande skadekostnader när brandkatastrofer inträffar.
Så vad hände? Jo, försäkringsmarknaden svarade ganska förutsägbart på restriktionerna. I mars i år sade State Farm upp 72 000 hemförsäkringskontrakt och drog ner på nyteckningen av försäkringar rejält. Efter de förödande bränderna i Los Angeles den senaste tiden har en rad kändisar som förlorat sina hus i det välmående området Pacific Palisades tagit till plattformen X för att uttrycka sitt missnöje med försäkringsjättarna: "Fan ta er och era lögnaktiga reklamfilmer! Ni är bara en hög med skit när ni avslutar försäkringarna för oss kalifornier! Jag kommer aldrig någonsin använda State Farm Insurance igen!", twittrade exempelvis skådespelaren Rob Schneider.
USA:s försäkringsjättar är inga änglar. Men de är inte heller välgörenhetsorganisationer. Och även om brandförödelsen förmodligen har påverkats av klimatförändringarna, så finns det också mycket som tyder på att misskötsel från delstatsregeringen i Kalifornien har förvärrat effekterna av katastrofen. Bränderna har nu gjort tiotusentals människor hemlösa – på samma sätt som delstatens klåfingriga regleringar har lämnat tiotusentals utan försäkring i ett av världens mest eldfängda storstadsområden.