Så tog kocken falukorven från Ebba Busch

Ebba Busch kidnappade nationalrätten. Nu har Sveriges Mästerkock i TV4 återställt ordningen.

Text:

Toppbild: Magnus Grönvall / TT

Toppbild: Magnus Grönvall / TT

En gång i tiden var den blommig, folkkär och besjungen av Hasse Alfredsson. Sen gick det sämre för falukorven. Ebba Busch svingade den i valrörelsen 2022 som ”symbolen för allt som är fel med Sverige just nu”. Ja, kanske inte allt, men i alla fall matpriserna. ”Hör ni ljudet av en falukorv som svischar?”, sa Ebba Busch till radiolyssnarna. (Svår manöver, testa i ditt eget kök, den är så hal att den lätt landar bakom brödrosten).

Men KD hade inga partiskiljande förslag om hur folkhemmet skulle få mat på bordet.  Partiets unique selling point är sjukvård. "Vi borde ha viftat med en rullstol istället”, sa dåvarande policychefen Johan Ingerö dystert när KD:s valanalysgrupp sågade klenoden bland charkuterier. Eller åtminstone partiledarens kötthantering.

Sedan dess tänker alla på Ebba Busch när falukorven dyker upp, gärna i 225 grader.

Den här sortens appropriering kan vara seglivad. Man fick Gösta Bohman på näthinnan varje gång man såg ett dass (ja, barn, sedan politiserades alla enskilda avlopp). Kolbitarna på grillen var Gustav Fridolin. Att tvångstänkandet skulle drabba falukorven, vem hade trott det? Om Falu kommun hade velat införa korven i sitt stadsvapen så fick de med säkerhet kalla fötter inför valet.

Men nu har falukorven återförts till sin rätta plats – matbordet. I första avsnittet av 2025 års Sveriges Mästerkock i TV4 dök falukorvs-influencern Magnus Grönvall från Malmö upp, snart känd i hela riket. Innoverandet har gått snabbt för Magnus. Han började med falukorvscarpaccio och det var ju bara marginellt crazy. Men idag gör han även glass av falukorv. I julas blev det sill av falukorv. Han är sin egen värsta kritiker och gallrar hårt bland infallen för att hitta succérna. Kanelbulle av falukorv blev pannkaka, även aladåb. Men pannkaka av falukorv är en annan sak, mycket smaklig.

Mest älskar Magnus Grönvall mald falukorv, inte bara för det universum av rätter som öppnar sig, utan för surrealismen. ”För det blir så absurt att mala något som redan är malt en gång”, berättar han för Sydsvenskan. Nackdelen är doften. ”Det sätter sig i lägenheten på ett helt sjukt sätt”. För bravaden att ta tillbaka falukorven från Ebba Busch får Magnus Grönvall här lite reklam för instagramkontot @mestfalukorv.

I Sydsvenskans reportage berättas att han samlar alla sina matidéer på en lista i mobilen. På den står: Tequila. Det är kanske inte så bra. När man kan göra tequila av falukorv kommer KD snart vara där igen.

En gång i tiden var den blommig, folkkär och besjungen av Hasse Alfredsson. Sen gick det sämre för falukorven. Ebba Busch svingade den i valrörelsen 2022 som ”symbolen för allt som är fel med Sverige just nu”. Ja, kanske inte allt, men i alla fall matpriserna. ”Hör ni ljudet av en falukorv som svischar?”, sa Ebba Busch till radiolyssnarna. (Svår manöver, testa i ditt eget kök, den är så hal att den lätt landar bakom brödrosten).

Men KD hade inga partiskiljande förslag om hur folkhemmet skulle få mat på bordet.  Partiets unique selling point är sjukvård. ”Vi borde ha viftat med en rullstol istället”, sa dåvarande policychefen Johan Ingerö dystert när KD:s valanalysgrupp sågade klenoden bland charkuterier. Eller åtminstone partiledarens kötthantering.

Sedan dess tänker alla på Ebba Busch när falukorven dyker upp, gärna i 225 grader.

Den här sortens appropriering kan vara seglivad. Man fick Gösta Bohman på näthinnan varje gång man såg ett dass (ja, barn, sedan politiserades alla enskilda avlopp). Kolbitarna på grillen var Gustav Fridolin. Att tvångstänkandet skulle drabba falukorven, vem hade trott det? Om Falu kommun hade velat införa korven i sitt stadsvapen så fick de med säkerhet kalla fötter inför valet.

Men nu har falukorven återförts till sin rätta plats – matbordet. I första avsnittet av 2025 års Sveriges Mästerkock i TV4 dök falukorvs-influencern Magnus Grönvall från Malmö upp, snart känd i hela riket. Innoverandet har gått snabbt för Magnus. Han började med falukorvscarpaccio och det var ju bara marginellt crazy. Men idag gör han även glass av falukorv. I julas blev det sill av falukorv. Han är sin egen värsta kritiker och gallrar hårt bland infallen för att hitta succérna. Kanelbulle av falukorv blev pannkaka, även aladåb. Men pannkaka av falukorv är en annan sak, mycket smaklig.

Mest älskar Magnus Grönvall mald falukorv, inte bara för det universum av rätter som öppnar sig, utan för surrealismen. ”För det blir så absurt att mala något som redan är malt en gång”, berättar han för Sydsvenskan. Nackdelen är doften. ”Det sätter sig i lägenheten på ett helt sjukt sätt”. För bravaden att ta tillbaka falukorven från Ebba Busch får Magnus Grönvall här lite reklam för instagramkontot @mestfalukorv.

I Sydsvenskans reportage berättas att han samlar alla sina matidéer på en lista i mobilen. På den står: Tequila. Det är kanske inte så bra. När man kan göra tequila av falukorv kommer KD snart vara där igen.

Text:

Toppbild: Magnus Grönvall / TT