Svenskt medborgarskap ingen rättighet enligt konventioner
Ledande juridikexperter, bland dem advokaten Anne Ramberg och Anders Danielsson, tidigare generaldirektör för Migrationsverket, skrev nyligen på DN Debatt under rubriken ”Regeringen står inte över grundlagen”. De skrev om regeringens skyldighet att följa gällande lag och att regeringen ”tycks vilja runda detta med sitt löfte om att stoppa fler svenska medborgarskap i väntan på en ny lag”. Något sådant ”löfte” har inte getts, men statsminister Ulf Kristersson och andra ledande politiker har i sin artikel ”Det ska bli svårare att bli svensk medborgare” (DN, 30/11 2024) – som Ramberg med flera replikerade på – faktiskt uttryckt:
”Innan de nya kraven för medborgarskap är på plats finns det anledning att agera mot att medborgarskap utfärdas enligt den nuvarande lagstiftningen. Medborgarskap som beviljas utan att den sökande svarar mot de utökade kraven utgör en sårbarhet för Sveriges säkerhet. I den mån det är möjligt ska därför åtgärder vidtas för att hindra att fler svenska medborgarskap utfärdas, fram till dess att den nya lagstiftningen träder i kraft.”
Något ”löfte om att stoppa fler svenska medborgarskap” som de ledande juridikexperterna talar om har som sagt inte getts, men de har rätt i påpekandet att det inte går att tillämpa lagar som ännu inte existerar: ”Principen att myndigheter och domstolar ska följa lagen innebär att myndigheternas verksamhet måste ha stöd i rättsregler, till exempel lagar och förordningar.”
Migrationsverket handlägger årligen knappt 80 000 ärenden om medborgarskap med en handläggningstid på cirka 500 dagar och en beviljandegrad på cirka 80 procent. I svensk lagstiftning finns ingen specifik tidsgräns för hanteringen av ansökningar om svenskt medborgarskap. Migrationsverket, som alla myndigheter, omfattas av förvaltningslagen (2017:900). I den ställs krav på att myndigheter ska handlägga ärenden ”så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts” (9§ förvaltningslagen). Det finns inget hinder i lag för Migrationsverket att under en period prioritera vissa typer av ärenden framför andra, som till exempel asyl- eller arbetskraftsärenden. Myndigheten ansvarar för prioriting av sina resurser utifrån aktuella behov.
Svenskt medborgarskap är inte en mänsklig rättighet enligt internationella konventioner. Sverige har rätt att reglera och bedöma medborgarskapsansökningar utifrån egna nationella lagar. Att få beslut om asyl eller uppehållstillstånd har däremot en betydligt större rättslig och humanitär tyngd och kan kopplas till rätten till skydd enligt Genèvekonventionen och Europakonventionen och bör därför vid stora anhopningar av olika ansökningar hos Migrationsverket prioriteras.
Svensk lag anger inget absolut krav på att medborgarskapsansökningar ska hanteras inom en viss tidsram. Så länge förvaltningslagen följs och resurserna prioriteras utifrån rimliga grunder, torde en tillfällig paus eller nedprioritering av dem vara fullt möjlig. En motivering från Migrationsverket, för att pausa eller nedprioritera ansökningar, kan dock aldrig vara en hänvisning till allmänt uttryckta önskemål från regeringen eller regeringskansliet.
Migrationsverket prioriterar redan en del ärenden framför andra, exempelvis sådana som återförvisats från domstol och ska handläggas med särskild skyndsamhet. Även ärenden där ett snabbt beslut är avgörande för att den sökande ska kunna nyttja sitt tillstånd, såsom studenter med specifika startdatum eller säsongsarbetare, kan prioriteras.
Merit Wager är bland annat skribent och har i över 20 år skrivit om migration och andra samhällsfrågor.