Ur led är arbetstiden

Stockholms rödgröna styre kräver att hemtjänstens personal jobbar heltid – fast varken de anställda eller vårdbolagen vill det.

Text: Cecilia Garme

Toppbild: Gorm Kallestad/TT

Toppbild: Gorm Kallestad/TT

För inte så länge sedan var det fackliga kravet ”rätt till heltid” eftersom folk i omsorgssektorn hade svårt att leva på sin lön annars. Kommuner och regioner stretade emot. Men nu, med skenande brist på personal, har bollen hamnat i motsatt dike. I Stockholm kräver den rödgröna alliansen att minst 80 procent av de anställda i hemtjänstföretagen ska arbeta heltid redan från årsskiftet. Men de anställda vill inte.

Vårdföretagarna har gjort en enkät bland medarbetarna i hemtjänsten och resultatet överraskar. Sju av tio anställda vill fortsätta jobba deltid. Får de inte det så kan de rentav säga upp sig. För vårdbolagen kommer heltidsnormen skapa ett mindre helvete i schemaläggningen.

I Stockholms stad fick anställda på Kommunals område 1000 kronor i påslag per månad i årets avtalsrörelse om man jobbade heltid. Trots det vill många alltså inte göra det. Tydligen är det inte värt pengarna, även om heltid redan är nere på 37 timmar i veckan, som den på vissa håll är.

Det är inte lätt att vara sosse och arbetsgivare samtidigt. En arbetstidsförkortning som kan uppnås avtalsvägen, över tid och i branscher där det funkar, tycks vara den nya LO-ledningens pragmatiska linje. Men i arbetsgivarställning vill S hellre klämma varje tänkbar timme ur kroppen på personalen – åtminstone om man slipper hantera det operativt och därför inte ser konsekvenserna.

Cecilia Garme är politisk journalist, fil dr i statskunskap och moderator. Hon medarbetar i Fokus.

Text: Cecilia Garme

Toppbild: Gorm Kallestad/TT