Lawen Redar tydlig – invandring handlar inte om att vara ond eller god
Déja vu av 90-talet när S-stjärnan pratar invandring i högerpodd.
Toppbild: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Det socialdemokratiska stjärnskottet Lawen Redar gästade på fredagen (3/1) högerpodden ”God Ton” för att tala om invandring och integration med Hanif Bali och Per Lindgren. Lawen Redar var sammankallande i den mest uppmärksammade av Socialdemokraternas elva arbetsgrupper som utsågs för att ta fram ny politik efter förlustvalet 2022. Hennes grupp fick i uppdrag att beskriva det ”gemensamma språkets betydelse” för ökad samhällsgemenskap. Lawen Redar ingår också i den kommission som tagit fram ett förslag till nytt partiprogram för Socialdemokraterna.
Hon är riksdagsledamot, 35 år gammal och debatt- och diskussionslysten på ett mer öppet sätt än de flesta andra i S-toppen.
Att lyssna på podden är som att uppleva ett slags déjà vu av min tid som ledamot i riksdagens Socialförsäkringsutskott under perioden 1991–94. Utskottet var ansvarigt för invandringsfrågorna. När invandringen kom på tal – oftast i motioner från Vänsterpartiet och dåvarande Folkpartiet om behovet av ökad invandring – så såg Socialdemokraterna och Moderaterna i utskottet till att det inte blev särskilt mycket debatt och inga besvärande beslut. I politikens mitt fanns sedan länge insikter och kunskaper om att invandringen skulle styras med tydliga volymmål som var anpassade till samhällets förmåga att ta hand om invandrare i behov av bostäder och arbetsträning.
Bali/Lindgren och Redar möts i podden utifrån helt andra positioner än vad som rådde i det tidiga 90-talets Socialförsäkringsutskott. Så är det.
Under tiden mellan då och nu har S och M på var sin kant både släppt och tagit tillbaka sina dåtida insikter och klokskaper om behovet av en stram invandring och av en stat som pekar med hela handen när det gäller boende och jobb istället för bidrag.
Vad som inte riktigt framkommer i podden är att den nya grundläggande samsynen mellan S och M (jag tror man kan säga att poddens rollbesättning väl speglar partiledningarnas viljor på dessa områden) i allt väsentligt beror på Sverigedemokraterna. I det första skedet – runt 2020 - var S och M ivriga att markera största möjliga avstånd till SD. I det andra skedet - runt 2022 – var SD näst största parti och S och M var då angelägna att tydligt minska det invandringspolitiska avståndet till SD.
Hur som helst. Politik handlar inte så sällan om att följa John. Och SD har varit John bra länge nu.
M ligger en bit före S; inget snack om den saken. Partiet regerar med hjälp av SD. Här kan byggas en järnaxel som hotar S för långa tider. Därför är Lawen Redar en mycket viktig person för Socialdemokraterna i invandringspolitiken. Hon gör klart att saken inte handlar om att vara ond eller god mot invandrare utom om en stark vilja att försvara en stark välfärdsstat.