Magdalena Andersson angrep från nytt håll i partiledardebatten

Överraskning att S-ledaren pratade ekonomi och tillväxt.

Text:

Toppbild: Jessica Gow / TT

Toppbild: Jessica Gow / TT

Under en mandatperiod arrangerar riksdagen och TV-kanalerna ett drygt 30-tal  direktsända partiledardebatter. 

Allt detta debatterande ger en skev journalistbild av vad politik är. Debatt och skiljelinjer har sin naturliga plats under valåren då medborgarna ska uppmuntras att göra sina val. Men att göra debatten till norm för politik är fördummande och bygger onödiga murar mellan politik och vanligt folk. När partisterna i riksdagen applåderar inlägg som bygger på skruvade verklighetsbilder och obehagliga personpåhopp typ ”Ebba Busch – du har höjt matpriserna med 30 procent!” så skakar de i partidebatten ofta omnämnda ”hårt arbetande barnfamiljerna” på huvudet och funderar på annat. 

Onsdagens partiledardebatt i riksdagen var ändock inte ointressant. Vi har numera tre stora partier. Vilket helt har förändrat spelplanen i inrikespolitiken.

Valet 2026 närmar sig och det går att börja ana de tunga strukturerna i den kommande valrörelsen. Statsminister Ulf Kristersson var på gott humör. Han upprepade paradargumenten att ”på min sida är vi överens om det viktiga och jag som statsminister har en stabil majoritet.” Och det är en stark poäng. Sedan Socialdemokraterna tappade sin unika särställning som ensamregering och sedan SD trädde in i riksdagen har svajiga minoritetsstyren varit legio. 

Oppositionsledaren Magdalena Andersson valde en ny anfallslinje visavi regeringen. Hon sa knappt ett ord om krim- och invandringspolitik (där M och SD är mycket starka) utan talade om att Sverige behöver en högre tillväxt, lägre arbetslöshet, färre konkurser och skattesänkningar för vanligt folk. En hållning som nog kan vara betydligt mer fruktsam för att samla de småpartier som behövs för att bygga en eventuell S-regering med majoritet efter nästa val än utsikterna att få med sig de udda småpartierna när det gäller invandring, brott och straff och kärnkraft. 

SD: s partiledare Jimmie Åkesson anknöt till ”Kristerssons sida” i sitt anförande. ”Vi är lite vassare och vill lite mer än de andra partierna. Men vi är överens om huvuddragen”, sa Åkesson. Och där står vi nu.  

Jag är optimist. Jag hoppas på mer av ansvarstagande partier som skapar breda åtgärder i de tunga sakfrågorna. Vilket i sin tur kan minska utrymmet för fördummande personangrepp. Och en bättre politik med mer diskussion och mindre debatt.

Text:

Toppbild: Jessica Gow / TT