Zlatan förlorade hyrestvisten – men kan bli vinnare i längden
Fast marknadshyror vore ännu effektivare.
Toppbild: TT
Zlatan Ibrahimovic och hans hustru Helena Seger är förlorare och hyresgästen vinnare i den rättstvist som pågått sedan fotbollsstjärnan och hans fru köpte huset på Östermalm i Stockholm för två år sedan. I fredags föll tingsrättens dom. Hyresgästen hade ett andrahandskontrakt i fastigheten via ett förmedlingsföretag. Zlatan sa upp kontraktet med förmedlingsföretaget, men hyresgästen vägrade flytta. I stället stämde hyresgästen den nya fastighetsägaren, hävdade att hyran varit oskäligt hög och krävde samma rättigheter som en förstahandshyresgäst. Och han fick som han ville.
Domen var väntad. En liknande process gällande en annan lägenhet på Östermalm pågick i flera år och togs för två år sedan upp i Högsta Domstolen. HD gick emot både tingsrätten och hovrätten och gjorde bedömningen att fastighetsägaren och mellanhanden hade en intressegemenskap som utnyttjades för att ta ut en högre hyra och undvika besittningsskydd. Så fick det inte gå till. Hyresgästen fick förstahandskontraktet och sänkt hyra.
Hyresgästföreningen jublade. Fastighetsägarna slet sitt hår. Att hyra ut via mellanhänder har varit en lukrativ affär på en reglerad marknad där hyresnivåerna annars hålls nere av det så kallade bruksvärdessystemet. Dessförinnan hade sådana bulvanupplägg också utnyttjats i allt högre grad av hyresvärdarna. Hyresgästföreningen uppskattar att det rör sig om minst 15 000 lägenheter bara i Stockholmsområdet.
Sedan domen föll har antalet andrahandshyresgäster som vänt sig till hyresnämnden och överklagat dock exploderat. I Stockholm rör det sig om 1300 stycken, enligt tidningen Hem & Hyra som har gått igenom statistiken.
Möjligen är det detta som har fått regeringen att agera. Den vill nu nämligen underlätta för fastighetsägare att hyra ut lägenheter via mellanhänder. Syftet är att möta företagens behov av tillfälliga bostadslösningar för anställda. Hyresgästföreningen framhåller otryggheten för de boende och ser det som en skänk till fastighetsägarna, men justitieminister Gunnar Strömmer påtalar att det kommer att stärka svenska företags konkurrenskraft. Så om Zlatan segar lite med detta kanske han får som han vill till slut.
Ett effektivare alternativ för regeringen vore möjligen att införa marknadshyror. Finland kan fungera som förebild. Där avreglerades marknaden under krisåren i början av 1990-talet. Kötiden för en hyresrätt i Helsingfors är en dag. I Stockholm är den 17 år.