»Aftonbladet är pantade«

Text:

Bild: Martina Huber/SCANPIX

Ja, vad svarade du?

– Det finns bara ett sätt att svara på den typen av frågor. Det är ja. Hade jag, när saken varit uppe på regeringskanslinivå och vänt, sagt nej så hade de fått rykten bekräftade. Utan att ha några bevis. Men det är precis som mammografi, det är bra att de finns. Men de ska vara frivilliga om det bara finns misstankar. Om en person däremot dyker upp på sin arbetsplats uppenbart påverkad så kan det vara läge att ta reda på vad som är fel.

Här på Fokus skrev vi mycket om cannabis i våras. En omdebatterad drog som många vill legalisera. Men det vore politiskt självmord att driva den frågan. Varför är drogfrågan så laddad i Sverige?

– Det finns en så total hegemoni i uppfattningen om droger, som inte delas någon annanstans än i det offentliga samtalet. Varje gång jag har uttalat mig i drogfrågor blir jag nerbombad av mejl, att det äntligen finns någon som vågar ta i frågan. Men samtidigt avfärdas man från debatten som drogliberal.

I din nya bok »Bara jag« finns många hårda ord mot din egen partiledning, inte bara för det där med drogtestet. Hur är din relation till partiledningen i dag?

– Den är hygglig i dag, men jag och Maud har ingen direkt kommunikation. Jag vet inte om andra har det med sin partiordförande, jag har det inte. Vi hälsar, inte mycket mer. Jag tror inte vi vet hur vi ska hantera varandra.

Hur känns det?

– Jag vet inget annat sätt att förhålla mig. Men står vi bredvid varandra chitchattar vi som alla andra, men det är knappast så att jag ringer henne och frågar om vi ska ta en kaffe. Men det gör jag sällan med någon i partiet. Det kommer sig av FRA-debatten. Fram till dess levde jag väldigt mycket av mitt liv i partiet. Efteråt insåg jag att man inte kan göra det, man får en bisarr verklighetsuppfattning. Det är inte där man ska ha sina vänner, man ska se det här som ett uppdrag, inte leva sitt liv i det.

Du har flyttats ner på centerns Stockholms­lista, du är nu nummer tre och riskerar att åka ut. Har du blivit för mycket av en outsider för partiet?

– Det tror jag absolut inte. Däremot kanske det inte alltid visas så stor hänsyn. Maud ställer inte ens upp i provvalet och sen toppar hon ändå listan. Hon kunde varit med i poängnomineringen som alla andra var. Jag vinner nomineringen men Carlgren ska in före. Det är likadant med hur man hanterar resurser, jag har inte ens pengar till en knapp.

Vad är det egentligen du gillar med centerpartiet?

– De grundläggande värderingarna, som handlar om ett underifrånperspektiv. Ett bra sätt att förena ekonomi och miljö, företagsamheten och frihetspers­pektivet.

Skulle du lika gärna kunna representera moderaterna eller folkpartiet?

– Nej, framför allt inte moderaterna. Det finns många i moderaterna som tycker som jag, men till skillnad från dem är jag statskritisk, det är hela centerpartiet. Folkpartiet, ja, de tycker mycket bra i många frågor men å andra sidan ska man straffa, slå med batongen. Miljöpolitik har inte heller varit deras starka sida.

I år får du förlita dig på personval. Något jippo du inte skulle ställa upp på?

– I mån av tid gör jag allt.

Förra valrörelsen snackades det mycket om Stureplanscentern. Finns ni kvar?

– Ja, gud ja. I högsta välmåga. Jag vågar säga att det är Sveriges mest aktiva och välbesökta partiavdelning.

Det är mycket Federley nu. I veckan skrev Aftonbladet att du åker mest taxi av alla riksdagsledamöter, för 65 960 kronor 2009. Flera resor till och från nattklubbar är bokförda som jobbresor. Är all publicitet bra publicitet så här inför valet?

– Nej, Aftonbladet är pantade i huvudet. Det blev en massa merkostnader för Säpo efter deras artikel om mina exakta rörelsemönster. Om all publicitet är bra publicitet? Jag fick fyra utskällningar på gatan i går, den som tror att det är positivt är en galen människa.

Detta har hänt
Sveriges Radio publicerade i veckan en intervju med Thomas Bodström (s) om drogtester. Bodström gick först med på att själv låta sig testas, men när han fick reda på vilka ämnen som kan spåras backade han och hänvisade till att det skulle bli för personligt. Efteråt menade han att han vägrade för att det handlade om urinprov.