»Allsång är inte public service«

Text: Sara Fahroudi

Bild: Scanpix

Vad tycker du om direktiven för public service-utredningen?

– I mina ögon så gör man om samma misstag som förra gången. I stället för att politiken tar i de svåra frågorna och använder utredningsväsendet till att finna lösningar, tillsätter man en utredning med ett enormt brett uppdrag som ska svara på i grunden politiska frågor. Så gjorde man för fyra år sedan. Den utredningen ledde inte någon vart. Nu riskerar samma sak att hända igen. Och svensk mediepolitik får fortsätta att vara omodern och dåligt genomtänkt.

Varför har det blivit så?

– Ger man så övergripande direktiv får man utredningar som bara beskriver den rådande situationen. Jag önskar att det fanns mer tanke och mod i regeringen när det gäller de här frågorna.

Vad tycker du är syftet med public service?

– Public service ska informera och stimulera till samhällsdebatt, stärka medborgarskapet om man så vill. Public service kan också bli en plattform för spridandet av ett levande och mångsidigt kulturutbud, men så är inte riktigt fallet i dag, tycker jag.

Hur skulle man kunna reformera public service?

– En snabb väg till någon typ av framgång skulle kunna vara att ge public service-bolagen ett antal fokusområden där sedan styrelserna för bolagen får ett tydligt uppdrag att mäta måluppfyllelsen, inte bara i dagens kvantitativa termer utan också i kvalitativa.

Vad skulle sådana fokus-områden för public service kunna vara?

– Att informera om och stimulera till debatt om den svenska samhällsutvecklingen – och om vår omvärld, till exempel. Man skulle då också kunna kräva att man mäter resultat i form av högre förståelse och deltagande.  Och det skulle inte bli lika lätt att snåla på exempelvis utrikeskorrespondenter. I dag befinner sig Sverige i ett läge där vi ofta kommer i botten av tabellen när EU mäter kunskap om EU-frågor. Inte särskilt hedrande.

Vad tycker du saknas inom den borgerliga kulturpolitiken i dag?

– Mycket, tyvärr. En gemensam och tydlig plattform, nytänkande, kreativitet och debattlust.

Om du ser dig om i världen, vilka länder tycker du har bra public service?

– Labour-regeringen i Storbritannien genomförde en intressant reformering av BBC med sikte på att säkra en kvalitetsinriktad public service. Tyskarna är bra på mångsidighet, fransmännen på debatt och kultur, danskarna på kvalitetsnyheter, och så vidare. Vill man bara finns det mycket att hämta hem från utlandet. Men våra public service-bolagsföreträdare börjar nästan varje mening med att de är bäst. Det är ingen bra utgångspunkt för utveckling, för att uttrycka det milt.

SVT kommer inte att visa vinter-OS 2014 och sommar-OS 2016 på grund av att det var för dyrt. Vad tycker du om det?

– Det visar SVT:s problem i ett nötskal. Den som gapar efter mycket... Det vore bättre om man snävade av public service-uppdraget till att i huvudsak gälla det som ingen annan kan göra på marknaden. Sport kan andra göra.

Är »Allsång på Skansen« bra public service?

– Det bidrar ju inte direkt till »demokratikriteriet«, om man säger så. Nej, det är inte bra public service. Det är på sin höjd bra underhållning.

Vad tycker du är bra public service?

– P1 och P2 i SR är klockren public service, liksom mycket som numera visas i SVT:s Kunskapskanalen. »God morgon, världen!« i P1 är ett riktigt bra public service-program. Flera av SVT:s kulturprogram är mycket bra, om än lite ensidiga. Någon borde gjuta lite mer publicistiskt mod i korridorerna på SVT.

***

Detta har hänt

Sveriges Television förlorade nyligen anbudsstriden om sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016 mot MTG. I förra veckan tillsatte regeringen en utredning om public services uppdrag och syften som ska ledas av domaren Mats Holmgren som är chef vid Nacka tingsrätt. Public service innefattar Sveriges Television, Sveriges Radio och Sveriges Utbildningsradio.