Anders Milton »Jag trodde jag skulle få sparken«
I tisdags begärde hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt att regeringen åter kallar in Katastrofkommissionen för att bedöma innehållet i de så kallade tsunamibanden. Anders Milton var en av kommissionens ledamöter.
Hur ser du på att ni med största sannolikhet kommer att få återuppta kommissionens arbete igen?
– Jag tror att det är bra och att det behövs. Det är viktigt att svenska folket får reda på vad som faktiskt hände. Det var visserligen tanken förra gången också, men nu blev det inte riktigt så.
Vad kan ni göra i det här läget egentligen?
– Vi får ägna oss åt att lyssna på de här banden och tala med ett antal människor också.
Känner inte du att ansvar redan har utkrävts?
– Jo, men jag tror att det är viktigt både för sorgearbetet och av konstitutionella skäl att veta vad som har hänt. Det är faktiskt viktigt för medborgarna att veta att ledande regeringstjänstemän inte ljuger inför riksdagens konstitutionsutskott.
Hur reagerade du när du fick reda på att de här banden hade påträffats?
– Jag blev utomordentligt förvånad, det kan jag säga. Det hade ju sagts till oss i kommissionen att de inte fanns och ett antal personer måste ha vetat att det inte var sant. Det är klart att man blir förvånad – nu talar vi ju om ledande tjänstemän i regeringskansliet.
Du tycker inte att det är konstigt att de här nyheterna dyker upp varje gång regeringen Reinfeldt har problem med barnflickor?
– För min del har det nog ingen större betydelse, det viktiga för mig är att saken undersöks på rätt sätt. När vi i Katastrofkommissionen utförde vårt arbete diskuterade vi aldrig över huvudtaget om våra formuleringar skulle ha den ena eller den andra politiska konsekvensen. Man kan inte jobba på det sättet – och det är samma sak nu.
Hur tycker du att mediebevakningen har varit under den här processen?
– Den har varit ganska personfixerad och man har i stor utsträckning missat de konstitutionella frågorna. Mycket fokus på Lars Danielsson, vilket beror på att det finns en diskrepans mellan hans och Hans Dahlgrens uppgifter. Och det är klart, om man är så vag i sin beskrivning av sanningen och dessutom ändrar sig gång på gång så är det klart att det blir personuppmärksamhet. Men det beror på honom och inte någon annan. Jag kan förstå att det kan vara tråkigt, tragiskt och olidligt för hans familj. Medierna har ju varit skoningslösa – ja, till och med tarvliga i det avseendet.
När du fick förfrågan om att ingå i Katastrofkommissionen var du regeringens psykiatrisamordnare. Hur kommer det sig att du tackade ja egentligen – hade du inte tillräckligt att göra redan?
– Jo, så här gick det till. I egenskap av Röda Korsets ordförande skrev jag en debattartikel den 29 december, tre dagar efter tsunamin, där jag kritiserade myndigheternas hantering av katastrofen. Bara ett par timmar senare ringde statsministern och jag trodde att jag skulle få sparken som psykiatrisamordnare. Men i stället frågade han om jag ville leda utredningen och då sa jag ja. Sedan blev det diskussion om jag inte var för nära lierad med regeringen i och med mitt uppdrag som psykiatrisamordnare – men då vet man inte hur jag fungerar.
Hur fungerar du?
– Jag känner folk på båda sidor – varför skulle jag luta mig mot socialdemokraterna och inte de andra? Jag gör det jag tror är rätt och riktigt.
Har du ett stort behov av att stå i rampljuset?
– Nej det har jag inte. Vet du, jag tror inte att man får förfrågan om man har behov av att stå i rampljuset. De som ringer har nog andra skäl till att de ringer, tror jag.
Varför tror du att de ringde dig då?
– Jag vet inte, det får du väl fråga dem om. Det kan väl möjligen vara att jag är hederlig, eller att jag säger vad jag faktiskt tycker eller att jag gör ett bra jobb – det kan vara det.
Detta har hänt
Katastrofkommissionens rapport om flodvågen på annandag jul 2004 innehöll hård kritik mot den socialdemokratiska regeringen. Statsminister Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson har därefter kritiserats av JO för att ha försvårat kommissionens arbete. Efter regeringsskiftet i höstas påträffades över hundra band med uppgifter om e-posttrafiken dagarna efter katastrofen. Nu har banden gåtts igenom av Katastrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeldt som dragit slutsatsen att kommissionen bör få förnyat uppdrag att granska innehållet.