»Björklund vill ha publicitet«
Bild: Mats Andersson/Scanpix
Vad säger du om Jan Björklunds (fp) krav om förstärkt försvar?
– Om det är helt seriöst menat borde det ha kommit in tidigare, då förslaget om försvaret lämnas ganska snart. Jag har läst rapporten och ser inte alls någon dramatisk skillnad mellan den inriktning som nu ligger inför propositionen i mars. Det är lite mer ett sätt att få egen publicitet.
Det drogs ner på försvarsmakten för bara ett år sen, vad har hänt som ger utrymme för sådana här utspel?
– Jag uppfattar det mer som att man inte ska göra ytterligare neddragningar. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern tycker uppenbarligen att man kan spara mer i deras budgetförslag. Det tycker inte Björn von Sydow och Jan Björklund, men det är det ingen som har sagt att vi ska heller.
Hur påverkar det alliansens samarbete?
– Jag hoppas att vi fortsätter med det här arbetet, sen får man ta in det i diskussionerna. Regeringen har en överenskommelse och budgetramarna ligger fast. Man får se det som ett inspel och arbetet fortsätter. Jag ser ingen dramatik idag.
Vad tror du om en blocköverskridande överenskommelse om försvaret?
– Min grundförhoppning är att vi fortfarande ska lyckas med det, men just nu är det väldigt svårt att se. Det är en splittrad opposition, inte bara mellan partierna utan även inom. Inte minst i socialdemokraterna, som Björn von Sydows utspel den senaste veckan har visat. Det är mycket vi fortfarande
är överens om i inriktning. Jag hoppas man kan ta vara på det och inte låta partipolitiskt sjabbel förstöra en möjlighet att få en långsiktigt hållbar överenskommelse. Det tjänar Förvarsmakten, skattebetalarna och vi politiker också på.
Vad säger du om Rysslands utveckling?
– Vi har verkligen fått en bekräftelse på att Ryssland har valt fel väg med ett auktoritärt samhälle och tilltagande nationalism. Man har en känsla av att de vill återta sin storhet. Då menar jag inte i första hand sin geografiska storlek utan rollen som stormakt.
Hur har Rysslands agerande i Georgien påverkat det säkerhetspolitiska läget?
– Det är en ökad spänning inte minst mellan EU och Ryssland. En oro över: Okej, vad händer nu? Planerar man andra steg? Det var inte oväntat att det hände i Georgien. Men med den kraften det hände och okänsligheten man har visat mot omvärldens reaktioner, det tror jag ändå förvånade många. Ingen kan vara säker på vad som exakt hände i Georgien eller vad som kommer att hända i framtiden. Säkerhetspolitiska bedömningar är bedömningssport.
Hur påverkas Sverige?
– Jag ser inget direkt angreppshot mot Sverige. Däremot kan man tänka sig att det uppstår hot om militärt våld, eller där man använder militärt våld för att påverka våra beslut, i vårt närområde eller i EU. Därför måste vi möta dem tillsammans inom EU.
Vad har landets makt över gasen för betydelse?
– Det är ett annat sätt att skaffa sig inflytande och återupprätta sin forna maktposition och är ett väldigt effektivt vapen. Därför tror jag att det är viktigt att man inte bara stirrar sig blind på de militära förmågorna. Uppenbarligen är Ryssland beredd att använda det som ett sätt att påverka stabiliteten i Europa och spela ut länder mot varandra. Där tror jag att EU kan bli mycket bättre på att faktiskt samarbeta och ha en gemensam hållning.
Vad säger du om veckans nyhet att en människorättsadvokat och en journalist mördats i Ryssland?
– Det är väldigt oroande och en mycket obehaglig utveckling. Inte alls det vi hade hoppats och trott. Det är en förfärlig brist på demokrati och yttrandefrihet.
Hur tycker du att man ska kunna vända den här utvecklingen?
– Vi måste få till en dialog och inte isolera och stöta bort Ryssland utan få med dem i ett samarbete. På sikt är det den enda hållbara lösningen. Om vi talar och handlar med varandra kan det förhoppningsvis öka demokratin i Ryssland. Så man får säga vad man vill och skriva i tidningen vad man vill, utan att riskera att bli mördad.
Detta har hänt
I veckan hölls konferensen Folk och Försvar i Sälen. Jan Björklund gjorde ett utspel om att nedrustningen gått för långt och vill öka anslagen, på grund av Rysslands alltmer aggressiva ton. Han kräver bland annat att Sverige ska kunna mobilisera brigader samt placera militärer på Gotland. Socialdemokraten och förre försvarsministern Björn von Sydow gick mot sitt partis linje och krävde också han ökade anslag.