»Det är inget glidarjobb«
Bild: Magnus Bergström/Röda Korset
Är det någon skillnad på hur ni har gjort bakgrundskontrollen den här gången?
– Ja, absolut. Vi har analyserat länge och noga vad vi behöver för person. Annars hade det varit lätt att välja en ytterlighet till Johan af Donner, i stället för att se till de viktigaste behoven. Ett externt företag har gjort en noga bakgrundskoll och undersökt till exempel betyg och eventuella betalningsanmärkningar. Rekryteringsprocessen har varit väldigt omfattande och tog mellan sex och åtta månader.
Nästa vecka kommer domen mot er förra kommunikationschef Johan af Donner, hur tänker du kring det?
– Det ska bli skönt att stänga den boken. Jag är ändå väldigt stolt över att vi gick till botten och polisanmälde Johan af Donner även då han inte arbetade kvar här. Jag bryr mig inte om att han ska få ett hårt straff, för oss är det viktigaste att gå vidare.
Det var ju du som fick höra om misstankarna från en grupp kvinnliga medarbetare. De vågade inte gå till någon av de manliga cheferna, vad säger du om det?
– Det handlade om att medarbetare på kommunikationsavdelningen gick till den administrativa chefen, som valde att vända sig till mig eftersom jag sitter i ledningen. Det som är viktigt nu är de förändringar vi ändå har gjort och kommer att fortsätta med för att det inte ska hända igen.
Vad har ni gjort för förändringar?
– Vi har tittat på olika lösningar för en slags »whistle blower«-funktion och har valt ut vår föreningsrevisor med väldigt bra förtroende inom organisationen, som kontaktperson. Sedan har vi uppgraderat vårt ekonomiska system och utbildat alla som attesterar inom det. Vi gör även stickprovskontroller i mycket större omfattning än tidigare. Många saker kan tyckas verka självklara, men det viktigaste är att inte låta det falla i glömska utan att fortsätta även när uppmärksamheten kring den här affären inte är lika aktuell.
Vad säger du om mediebilden av Röda Korset det senaste året: tanter som jobbar frivilligt medan den manliga ledningen fifflar och har höga löner.
– Jag kan förstå den. Arvodesfrågan har varit uppe då och då ända sedan 80-talet då beslutet om att ha en arvoderad ordförande fattades. I skenet av af Donner blev det fler skurkar, vilket jag kan tycka inte är helt rättvist. Det har varit ett smärtsamt uppvaknande att även vi måste tåla granskningar.
Hur menar du då?
– Vi har varit vana att representera något gott, inte att bli kritiskt granskade och ifrågasatta. Men vi måste verkligen klara av även det.
Du tar över som generalsekreterare på Röda Korset den 1 juni och blir första kvinna på posten. Hur känns det?
– Det känns fantastiskt. Jag har inte varit medveten om att jag skulle bli den första även om jag har suttit och stirrat på väggen med bilder på alla mina manliga företrädare. Det är ett otroligt stimulerande uppdrag, men det ser också väldigt tufft ut framåt.
Ja, hur jobbar ni med att återställa folks förtroende för organisationen?
– Jag är så himla tråkig att jag inte har några snabba lösningar. Vi måste fortsätta visa att vi är ett stöd för utsatta människor. Det viktigaste är ändå att de människorna fortfarande har förtroende för oss, vilket det har visat sig att de har.
Nu har ni höga besparingskrav, hur ska ni klara dem?
– Skissen ligger i 150-miljonersklassen de närmaste tre åren, så det är inget litet beting. Vi gör en total genomlysning av verksamheten nationellt och internationellt.
Det kan inte vara roligt att ta över i ett sådant här skede?
– Det är inget glidarjobb, men jag har tagit jobbet på de här premisserna för att jag tror på Röda Korset. Och jag tror att det vi gör kan göras ännu bättre.
Detta har hänt
Andreas Jansson, som kommer närmast från Svenska Spel, valdes ut som ny kommunikationschef på Röda Korset bland nästan 300 sökanden. Den förre, Johan af Donner, är åtalad för att ha svindlat Röda Korset och Cancerfonden på totalt 7,7 miljoner kronor. Ulrika Årehed Kågström tillträder som generalsekreterare den 1 juni. Domen kommer den 26 maj. Biståndsorganisationen har även varit i blåsväder på grund av ledningens höga löner.