»Det är jädra svår snö här«
Bild: scanpix
Hur svårt kan det vara att valla egentligen?
– Valla för att ta sig fram och åka njutbart är inte alls svårt. Men just att jaga sekunder, då blir det känsligt och svårt. Vallarna har tusentals alternativ att välja mellan. Grejen är den att snö är ett väldigt varierat underlag. När man tittar på snö så tror man lätt att det är samma snö hela tiden. Men snön kan variera från dag till dag, från ort till ort. Och det är alltid någon som har hittat på en ny grej som kanske är bättre. Så det gäller att vara i framkant.
Vad är det som har gått fel för Sverige den här gången?
– Det är jädra svår snö här att jobba med. Det är inte som det brukar vara den här tiden på året i Holmenkollen. Snön är för bearbetad och så är den precis strax under noll grader, det gör att du måste gå på ganska mjuk valla. Fästet blir gränsfall. Lägger du på för mycket mjukvalla så suger den hemskt i snön. Det är en balansgång. Det är även en balansgång vilka skidor du väljer. Det är där problematiken ligger.
Varför har svenskarna inte klarat av den balansgången?
– Det är möjligt att det kan vara så att många av de svenska åkarna vill ha överbra fäste för att kunna sparka ifrån och få drivet framåt. Då blir det att de tappar på glidet. Lägger man på för mycket fäste då får man sota för det på glidet.
Vad hade de kunna gjort annorlunda?
– Det kanske är så att man måste kunna åka på lite bakhala skidor för att bibehålla glidet. Jag har ju tävlat många gånger när man har lite tjuvsläpp så där. Man får jobba fast varje steg. Det är jävligt jobbigt att åka på det viset men man vinner på glidet. Men jag vet inte om de svenska åkarna skulle klara det i dag.
Vallachefen Larry Poromaa gick ut och bad om ursäkt, har du varit med om något liknande förut?
– Inte just så. Internt har man gjort det förut, det vet jag, men inte så här officiellt. Normalt är relationen mellan vallarna och åkarna goda. De måste ju ha förtroende för varandra.
Vem har egentligen ansvaret för att välja rätt skidor, vallateamet eller de tävlande?
– I regel får de aktiva två eller tre par skidor uppvallade, eventuellt med lite olika grejer. Sedan är det upp till åkarna att välja vilket par de tycker är bäst. Det valet måste de göra själva för det är så många faktorer som spelar in.
Så man kan inte säga att svenskarna har blivit bortvallade?
– Nja, det är klart att den typen av valla som de kör på har vallagänget bestämt. Men just valet av skidor är ju åkarens val.
Har Sverige missat medaljer på grund av vallamissarna?
– Det kan vi väl ha gjort, men så är det alltid. Norge gjorde ju likadant i fjol på OS. De hittade inte rätt i början. Och på OS för fem år sedan hade Norge en dag som var helt katastrof för dem. Så det är bara att bjuda och ta.
Finns det något sätt att göra skidsporten mer rättvis eller är det här en del av tjusningen med sporten?
– Vallningen har alltid varit en del i skidsporten, och det hör dit. Sedan har det blivit mer extremt tycker jag med att man har stora vallateam. Det har väl blivit lite mer av en materialsport. Och det är inte bara själva vallan utan även strukturen på skidorna och många andra saker som spelar in. Men vallningen har alltid ingång i spelets regler.
Hade du själv en chans att vinna på din tid även om du fick dåliga skidor?
– Nej, du kan göra ett bra lopp om du har lite sämre skidor men du vinner sällan. Så var det på min tid också. Det är ungefär på samma vis nu.