»Det finns för få bra tränare«
Bild: Scanpix
Det har varit flera tunga avhopp i årets VM-trupp. Hur påverkas stämningen – och i förlängningen resultaten?
– Det är klart att de stora stjärnorna som är med, eller skulle varit med, alltid lyfter hela laget. Vetskapen om att man kan ta en framskjuten placering höjer stämningen vilket gör att alla individer känner sig mer upplyfta och kanske går in med en mer positiv attityd.
– Samtidigt är friidrott en sport där det handlar om vad du som individ presterar. I grund och botten är det dig själv du jämför dig med.
Men vad tycker du om att tidningar och gamla friidrottare kritiserar årets lag?
– Det är så mycket snack om att »det är en skitdålig trupp«, »det här kommer bli det sämsta VM:et någonsin« och att »det kan inte bli annat än fiasko«. Det där har väldigt lite med individen som är där att göra. Om de gör sitt bästa och det ändå inte räcker till i allmänhetens ögon för att det inte blir några medaljer, är det inget som individen kan beskyllas för. Idrottaren kan inte begära mer från sig själv än att göra sitt bästa.
Men tycker du att det ligger något i Stefan Holms kritik att truppen är för stor och för bred?
– Ja, om det är så att den största anledningen att man skickar folk till VM är att de ska få framskjutna placeringar. Å andra sidan ligger mästerskapet i Tyskland, det är inte särskilt dyrt att skicka idrottarna dit. Det kostar lite och kan samtidigt betyda otroligt mycket för den enskilda individens personliga utveckling att få åka.
Det har regnat medaljer över svensk friidrott det senaste decenniet. Vad krävs för att det åter ska vara blågult på topp?
– Det var slumpen som gjorde att det kom så många talanger som blev så pass bra samtidigt. Men det de hade gemensamt var att de hade en stor idol: Patrik Sjöberg.
– Så förebilder är otroligt viktigt, kanske den allra viktigaste anledningen till att få fram nya stjärnor. Därför tror jag att det kommer vara lite sämre ett tag nu.
När är vi tillbaka på pallen?
– Om tio, kanske femton år. Ju fler som håller på desto större chans att vi får fram nya talanger. Den trånga sektorn är i dag ledarna, det finns inte tillräckligt många bra tränare. Alla lever ett stressigt liv och färre har tid och råd att arbeta gratis i den omfattning som det krävs för att backa någon som satsar fullt ut på sin idrott.
Vad krävs för att lösa tränarfrågan?
– Att man kommersialiserar mer. Det handlar inte om att avlöna ledare, utan mer att de inte behöver betala sina egna resor, gratis lunch på tävlingarna till exempel. Kanske krävs fler sponsorer för att få det att gå runt.
På elitnivå är friidrotten hårt skadedrabbad, hur ska man komma till rätta med det?
– Elitidrott innebär att man hela tiden balanserar på en knivsegg. Gör man inte det är man inte i toppen. Förr eller senare blir man skadad, det är oundvikligt.
Blev hetsjakten på OS-medaljer förra året för stor?
– Nej, den största pressen lägger idrottarna på sig själva. Men ju större stjärna du är, desto fler personer, sponsorer och andra är det runt omkring som anser sig berörda om du blir skadad.
Du som haft en lång framgångsrik karriär, vad är bästa receptet för att hålla sig skadefri?
– Haha, nu var ju just jag ganska skadedrabbad. Men det är viktigt att ha självkänsla, att ha is i magen och inte bli för hetsig, vilja för mycket. Det är väldigt mycket att man har folk omkring sig som kan säga stopp, att inte göra det där extra hoppet eller träningspasset när det ändå känns så bra. Man är så programmerad på att mest är bäst.
Vad är den största styrkan du själv bär med dig från tiden som elitidrottare?
– Målmedvetenheten, den struktur man har att attackera vägen mot målet.
Detta har hänt
Friidrotts-VM som inleds i Berlin i morgon lördag har redan dragit på sig svarta rubriker. Carolina Klüft, Christian Olsson och systrarna Kallur är några av medaljhoppen som lämnat återbud. Hetsjakten på OS-medaljer förra året sägs ha gjort att idrottarna pressades för hårt.
Pensionerade höjdhopparen Stefan Holm har dessutom öppet kritiserat förbundskaptenen för hur han tagit ut årets VM-trupp. VM pågår 15–23 augusti.