»Hillary Clinton är extremt populär bland väljarna«
Bild: Angelica Zander
Varför vann Barack Obama presidentvalet 2012?
– Jag tror att han vann på grund av det han åstadkom. Väljarna visste att de befann sig i en försiktig ekonomisk återhämtning. Nu är arbetslösheten nere på 7,7 procent och vi har haft arbetsmarknadsrapporter med sexsiffriga jobbökningar ett tag nu. Bostadspriserna har också stabiliserats. Det såg väljarna. Och jag tror också att de uppskattar att förhållandet till resten av världen har förbättrats.
Hur ser den amerikanska ekonomin ut nästa år?
– Jag är hoppfull. December blir viktig. Om demokrater och republikaner kommer överens om budgeten kan det bli riktigt bra. Centralbankschefen Ben Bernanke har talat om vikten av »fiscal clarity«, att alla vet vilka spelregler som gäller framöver. Det kan få stor effekt på ekonomin. Och det kan i sin tur få i gång världsekonomin. Floden lyfter alla båtar.
Tror du att demokrater och republikaner kommer överens då?
– Om de lyckas med budgeten kan det nog skapa ett positivt sammanhang. Det kan bli en ram för att fortsätta jobba tillsammans. Båda sidor sitter vid bordet nu. Och jag hoppas verkligen att de lyckas med budgeten. Jag tror framför allt att presidenten ser stora fördelar med att det finns en tydlig färdplan framöver för hela ekonomin. Hur samtalen går nu i december avgör hur de närmaste två åren, till nästa mellanårsval, ser ut i Washington. När det gäller de två partierna generellt och hur valet 2012 påverkat dem, tror jag att det är för tidigt att säga.
Hur kom det sig att ambassaden gick i Stockholms Prideparad i somras?
– För att det var rätt sak att göra.
Det är ju alltjämt en känslig fråga i USA. Fick ni inga negativa reaktioner alls?
– Inga alls. Men vi fick däremot många positiva. Ledande gaybloggare i USA skrev om det, och när vi gick i tåget ropade folk »USA! USA! USA!«.
Apropå det så beslutade Högsta domstolen nyss att ta upp två fall om samkönade äktenskap – dels Kaliforniens folkomröstade förbud, dels en federal lag som definierar äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna. Hur viktigt blir utslaget när det kommer nästa år?
– Det här är vår tids civil right-fråga. Men mer än så säger jag inte. Det vore inte riktigt rätt av mig att kommentera domstolens pågående diskussioner.
Du har haft fem nobelpristagare här nyss. Fortsätter USA att roffa åt sig prisen?
– Nobelprisen handlar om talang. Vi är bra på att se talang, och att tillvarata den. Men man får inte glömma att 35 procent av våra pristagare är invandrare. De har kommit till oss. Det finns en stor styrka i att det är lätt att assimileras i det amerikanska samhället.
Hillary Clinton, som tekniskt sett är din chef …
– … hon är sannerligen min chef. Vi fick ha henne i tre dagar här på ambassaden i Stockholm i år. Det var stort.
… omges av starka rykten. I Washington verkar politiska tyckare i stort sett överens om att hon ställer upp i presidentvalet 2016. Vad tror du?
– Det enda jag vet är att hon ska sluta snart. Som utrikesminister har hon varit fantastisk. Hon har satt kursen i det amerikanska engagemanget utomlands. Och hon är extremt populär bland väljarna. Sedan hon tillträdde har hon varit på resande fot i mer än 400 dagar och besökt fler än 100 länder. Det är siffror som betyder något, för det finns ingenting som är så viktigt i diplomatin som riktiga möten. Amerikaner är praktiska, vi belönar gott arbete.
Ska du fira jul i Sverige?
– Vi åker till Chicago, till min frus familj. Jag har faktiskt inte varit så mycket i USA de senaste åren. Nu vill jag visa upp vår dotters språkkunskaper. Hon pratar flytande svenska så morföräldrarna kommer förhoppningsvis att bli väldigt imponerade.
Fakta | Mark Brzezinski
Mark Brzezinski är sedan förra året USA:s ambassadör i Sverige. Han har tidigare arbetat inom Clinton-administrationen, som lärare på Columbia University och som lobbyist.
Under presidentkampanjen 2008 var han utrikespolitisk rådgivare till Barack Obama.
Hans far, Zbigniew Brzezinski, var president Jimmy Carters säkerhetspolitiske rådgivare.