»Hon förväntas föda en arvinge«

Text:

Bild: scanpix

Hur togs bröllopsbeskedet emot?

– Ingen togs på sängen, men media har dominerats av nyheten. BBC:s kvällsnyheter sände från backen utanför Buckingham Palace. Det finns alla åsikter bland folket, men många verkar lite småromantiskt glada.

Vad får Catherine för titel i sin nya roll som prinsgemål?

– Hon blir först och främst Princess Catherine of Wales, William är ju Prince William of Wales. Det spekuleras i att de båda kommer få en hertigtitel som står närmast i tronföljden och är finare än prinstiteln.

Kan man dra några paralleller mellan Catherine och prinsessan Diana?

– Det är snarare väldigt mycket som skiljer dem åt. Diana kom från en aristokratisk familj, var betydligt yngre än Catherine och visade inget behov av att utbilda sig. Catherine kommer från medel-klassen och har studerat på universitet.

Finns det någon likhet alls?

– Den stora likheten är också det obarmhärtiga med monarkin, det som förväntas av henne är en arvinge.

Nyligen annonserade regeringen sitt besparingspaket. Kan bröllopsbeskedet ha en avledande funktion?

– Ja, det tror jag, och flera kommentatorer har också påpekat att det här är varje premiärministers dröm. Cameron talade om hur han mindes Charles och Dianas bröllop, om att detta är ett tillfälle för alla människor att känna sig lyckliga å parets vägnar. Det blir som ett andrum. Men alla medier här är samtidigt väldigt skarpa i sin kritik av det offentliga samhället. Minsta övertramp av kungahuset kommer att synas i lupp och diskuteras.

Hur menar du med övertramp?

– Det är otroligt viktigt vad man kommer att signalera med bröllopet. Detta är ett samhälle som har drabbats oerhört hårt av den ekonomiska nedgången, alla gör stora uppoffringar. Det är tal om att 500000 människor kommer att förlora jobbet. Blir det för pampigt, stort och kostsamt kommer kritiken att bli förödande. Det är en intressant tid som väntar.

Hur märks det att Storbritannien är en monarki?

– Dels har drottningfunktionen en helt annan politisk betydelse här än i Sverige. Det kunde man ju se i våras när de bytte regering. Först åkte Gordon Brown till Buckingham Palace för att be drottning Elizabeth om tillåtelse att avgå, sedan var det David Camerons tur att åka dit för att få tillträda. Det är dramaturgiskt väldigt effektivt. Drottningen ingår i det politiska spelet. Hon är en mycket viktig komponent i statsbegreppet, det är inte vår kungamakt längre.

Hur ser de brittiska mediernas bevakning av kungahuset ut jämfört med de svenska?

– Det brittiska kungahuset är utsatt för mycket kritik och ifrågasättande som vi inte riktigt är vana vid i Sverige, brittiska medier har ett mer ironiskt förhållningssätt. Däremot har jag aldrig hört någon kritisera drottningen för det arbete hon gör. Republikanerna tycker att hon inte borde finnas, men alla är överens om att hon gör ett strålande jobb.

Varken drottning Elizabeth, prins Charles eller hans barn kom ju på det svenska prinsessbröllopet i somras. Har det brittiska kungahuset något emot det svenska?

– Prins Edward och hans fru kom. Men det gäller inte bara det svenska kungahuset, de är väldigt restriktiva. Drottningen åker aldrig på bröllop eller begravningar, hon åker bara på statsbesök som statschef.

Skulle en sådan bok som som nyligen kom ut om kungen i Sverige, kunna publiceras i Storbritannien?

– Ja, det tror jag. Det har ju kommit rätt mycket böcker, speciellt om Diana. Däremot tror jag att förläggarna skulle vara väldigt tveksamma till en bok av det slaget just om drottning Elizabeth. Oavsett vad man tycker i sak respekterar man det arbete hon gör och hennes absoluta lojalitet med landet. Hon är en kontinuitet i det ombytliga samhället och en garant för stabilitet.

Detta har hänt

I veckan meddelade det brittiska kungahuset att det blir bröllop mellan prins William och Catherine Elizabeth »Kate« Middleton nästa år. De träffades för nio år sedan som studenter vid University of St. Andrews i Skottland. Det brittiska folket har spänt väntat på besked och brittisk media har get Kate öknamnet »Waity Katie«.